23:19, čet, 16. Maj

Pozabljen in onemogel že štiri mesece leži v postelji, kjer je, spi in opravlja potrebo





S Kočevskega prihaja pretresljiva zgodba o Andreju, ki je zaradi bolezni onemogel tako, da ne more niti iz postelje. Štiri mesece tako leži v postelji, v kateri se tudi prehranjuje in opravlja potrebo.

Na portalu Preiskovalno.si razkrivajo, kako je prišlo do tega in kako so, dokler niso zagnali vika in krika na Kočevca pozabili vsi, razen dobre sosede.  Moški je star 59 let in ima zaradi bolezni take hude bolečine, hkrati pa je tako onemogel, da ne mora vstati iz postelje. Na portalu Preiskovalno.si pravijo, da so ga pustili na cedilu tako zdavniki kot socialni delavci.

Zraven glave nalaga steklenice z urinom in vrečke z iztrebki

59-letnik lula v plastenke, veliko potrebo pa opravi v lonec, tako urin kot iztrebke pa odlaga na drugo polovico postelje. Tam ima naloženo tudi hrano, saj nima moči, da bi segel dlje oziroma vstal in sedel za mizo, še manj pa, da bi se odpravil do stranišča.

So pristojne službe popolnoma zatajile?

Na portalu izpostavljajo, da le redko kdo pride do njega.  Večinoma soseda Slavi, ki živi pod njim in velikokrat sliši njegove krike in sotkanje zaradi bolečin.  Zapisali so, da se je ona obrnila na vse strani, da bi Andreju nekdo pomagal. Priklicala je lokalni zavod za pomoč in nego na domu, da bi mu redno prinašali hrano. Zaposleni iz zavoda je po poročanju portala prvič prinesel hrano pred približno enim mesecem, odložil hrano in odšel, ne da bi Andreju pomagal pri hranjenju.  Soseda je poklicala tudi zdravnike, rešilec je onemoglega Andreja odpeljal, zdravniki naj bi mu dali nova, dodatna zdravila, rešavalci pa naj bi ga nato odpeljali nazaj in ga položili v posteljo, kjer je ostal. Na portalu poročajo, da je bil pri njemu tudi zdravnik, a spremenilo se ni nič.

In center za socialno delo?  Za portal je direktorica Katarina Hiti odgovorila, da so 13. novembra izvedeli zanj, 15. novembra naj bi ga obiskali in da naj bi od takrat spremljali njegovo stanje.  Kaj to pomeni, glede na to, da je Andrej v petek in čez vikend bil še vedno v svoji postelji, v kateri lula, kaka in je ter spi, ni znano.  Andreja do petka niso niti hospitalizirali. Na CSD naj bi za portal zapisali tudi, da je Andrej zavrnil pomoč, a ko so ga vprašali o tem, je to zanikal.

Podžupan obljubil, da bodo ta teden poiskali rešitev

Obrnili so se tudi na občino, Andreja je obiskal podžupan Andrej Mladenovič, ki je po ogledu prostora, v katerem Andrej živi, in oceni stanja dejal, da gre za katastrofalne razmere in da bosta na občini župan Vladimir Prebilič in on še danes poiskala ustrezno institucijo, ki bo za onemoglega Andreja poskrbela. In da bodo na Občini tudi ugotovili, kdo vse je v tem primeru zatajil. Več o Andreju in njegovem stanju lahko preberete na portalu Preiskovalno.si TUKAJ.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.