23:43, pon, 6. Maj

Pred sodišče stopil obdolženi za umor žene v Limbušu





Na mariborskem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zoper Aleksandra Beganta, ki je obtožen, da je junija letos v družinski hiši v Limbušu umoril življenjsko sopotnico Eleno Begant, nekdanjo ravnateljico mariborske podružnice valdorfske šole, nazadnje pa direktorico Centra za državljansko vzgojo. Obtoženi se danes o krivdi še ni izrekel.

Sodisce-4

Obdolženi je bil kmalu po dogodku utemeljeno osumljen umora, saj naj bi svoje sledi pustil na sekiri, s katero je umoril ženo, mladoletnima otrokoma pa po pisanju Večera celo pustil pismo, v katerem je priznal, da ga je k dejanju pripeljalo ljubosumje. Sam je skušal s skokom v Dravo storiti samomor, a se ni utopil, iz vode pa ga je podhlajenega rešil ribič.

Višji državni tožilec Zoran Klinc je danes v zameno za priznanje Begantu ponudil 20 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe, vendar se slednji tokrat o krivdi še ni izrekel. Njegov zagovornik Slavko Vesenjak je namreč zahteval izločitev javnosti, da bi Begant lahko izpričal nekaj okoliščin in zasebnega življenja, ob tem pa še imenovanje novega izvedenca psihiatrije.

Izvedenec naj bi po njegovi razlagi še pred morebitnim priznanjem obdolženega pojasnil, ali pri njem obstaja duševna motnja, ki bi lahko vplivala na neprištevnost v času storjenega dejanja. Begant naj bi namreč že pred dejanjem tožil zaradi duševnih težav in celo enkrat skušal storiti samomor, po dejanju pa si je že štirikrat skušal vzeti življenje.

Tožilec predlogom obrambe ni izrecno nasprotoval, o njih pa je odločila sodnica Danila Dobčnik Šošterič, ki je izločitev javnosti že s predobravnavnega naroka zavrnila, ker da za to ni zakonskih pogojev. Le delno je ugodila zahtevi za dodatno izvedensko mnenje. Po njenem namreč ni potrebno izdelovati novega mnenja, pač pa bo že izdelanega dopolnil Mladen Vrabič. Nadaljevanje predobravnavnega naroka je razpisala za 25. september.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.