18:03, ned, 16. Jun

Preobrat: Na predlog Franca Kanglerja mariborski župan Saša Arsenovič umaknil obravnavo plačljivega parkirišča pod dvoetažnim mostom





Na današnji seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor bi mestni svetniki morali glede na dnevni red obravnati cenik parkirnin oziroma najemnin za začasna parkirišča in garaže v MO Maribor. A ob sprejemanju dnevnega reda je Franc Kangler predlagal županu, da se iz gradiva za to točko umakne območje mariborske livarne.

Mestni svetnik Franc Kangler je predlagal, da se pri 17. točki dnevnega reda “Cenik parkirnin oziroma najemnin za začasna parkirišča in garaže v Mestni občini Maribor” umakne iz gradiva območje mariborske livarne: “Delavci so v skrbeh, nimajo trenutno zagotovljenih parkirišč, s stisko, jutri bodo ostali brez vsega, to je dodatni pritisk na njih. Jaz predlagam, da se ta točka umakne in da si župan vzame en mesec. In da še enkrat preuči možnost, da se to kasneje, ta cona, to začasno parkirišče uvede.” Kangler je poudaril, da ni primerno, da bi svetniki, uprava in občina dodatno pritiskali na delavce in še enkrat dejal, da predlaga umik in da se da županu čas, da preuči Kanglerjev predlog.

Saša Arsenovič, mariborski župan, mu je odvrnil, da se uvodoma strinja z njim. Dejal je, da je preverjal stanje, plače in da je ugotovil, da ima veliko delavcev plačo pod minimalno “To je na eni strani, na drugi strani pa moramo upravljati z občinskim premoženjem in biti tu enakopravni, pravzaprav tu ni noben delavec več ali manj vreden kot kateri koli,” je dejal Arsenovič in dodal: “Glede na trenutno situacijo pa bi dodal poziv SDH-ju, da čim prej najde strateškega lastnika in da bi delovna mesta in znanje tukaj v regiji ostala in obstala.” Nato je dejal, da lahko to umaknejo z dnevnega reda sedanje seje: “Izjemoma zaradi te situacije.” To sicer za zdaj pomeni le, da danes tega ne bodo obravnavali, ampak prestavili na kasnejši čas, na eno od naslednjih sej mestnega sveta.

Mestni svetniki so pozdravili umik tega dela v 17. točki. Mestni svetnik Marko Slavič je še dejal, da je dobil osebno pisanje delavcev iz mariborske livarne, ki so ga obvestili, da so v času urejanja nabrežja reke Drave prepustili parkirišča za namen ureditve pločnika in kolesarske steze v zameno za parkirišča pod mostom in ob ograji, zato je županu predlagal, da preden uvrsti to na dnevni red seje, pripravi pisni odgovor na vprašanje, ali je do take zamenjave prišlo oziroma ali se je z Mariborsko livarno Maribor o tem dogovarjal. “Če je ekonomski izkupiček bil, potem predlagal, da te točke ne predlagate več na dnevni red,” je izpostavil Slavič.

Spomnimo, predlog o uvedbi plačljivega parkirišča pod dvoetažnim mostom, kjer večinoma parkirajo delavci Mariborske livarne Maribor (MLM), prav tako tudi nekaj drugih sosednjih podjetij, je razburil javnost, saj bi to prizadelo najbolj tiste, ki imajo najnižje plače.

Več sledi …

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.