10:09, pet, 26. Apr

Preprečevanje rakavih obolenj





V sredo, 7. decembra je v OŠ Selnica ob Dravi potekala že šesta delavnica v okviru projekta Zdravje na podeželju. To sredo je ZZV Maribor z Društvom za boj proti raku Štajerke Maribor izvedel delavnico, na kateri želijo opozoriti na dejavnike tveganja, ki so odločilni za nastanek rakavih obolenj, s tem pa tudi prinesti optimistično sporočilo, da zgodnje odkritje raka lahko veliko pripomore pri samem zdravljenju, kajti v zgodnjih fazah, so lahko rakava obolenja ozdravljiva.

Rakaste bolezni spadajo med najpogostejše bolezni sodobnega časa. So posledica kompleksnih medsebojnih vplivov okolja in značilnosti posameznika. K sreči so številne vrste raka že ozdravljive in poznamo nekatere pomembne dejavnike tveganja, ki vplivajo na razvoj malignih obolenj. Raziskave kažejo, da bi že s pravilno prehrano, izogibanjem kajenju in pretiranemu pitju alkohola ter vzdrževanju normalne telesne teže pomembno zmanjšali tveganje za nastanek raka.

Z besedo rak opisujemo skupino okoli 250 bolezni, za katere je značilna nenadzorovana in nenormalna rast telesnih celic. Celice v večini primerov nekontrolirano rastejo v skupkih in tvorijo mase, ki jih imenujemo tumorji – izjema so krvni raki, ki ne rastejo v obliki tumorjev.

Vsak tip raka ima svoje lastno ime, bolj ali manj značilen potek bolezni, terapijo in možnosti ozdravitve ali obvladovanja bolezni. Praviloma velja, da bolj ko je bolezen razširjena, manjša je možnost uspešnega zdravljenja bolezni, zato ima zgodnje odkrivanje in zdravljenje izjemen pomen. Po zadnjih podatkih je v skupini rakastih bolezni najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji pri moških rak pljuč in pri ženskah rak dojk, na drugem mestu pa je pri obeh spolih rak debelega črevesja z danko.


Velikega pomena je zgodnje odkrivanje rakavih obolenj kot npr. ženske z rednim samopregledovanjem dojk in moški z samopregledovanjem mod, prav tako pa tudi udeležitev zgodnjega odkrivanja raka debelega črevesa po programu SVIT, ki vabi vse moške in ženske stare od 50 do 69 let. To je program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Dejavniki tveganja za razvoj raka

Dejavniki tveganja povečujejo možnosti za razvoj rakastih bolezni pri posamezniku. Kajenje, alkohol, prehrana, debelost in nezadostna telesna dejavnost sami po sebi ne povzročajo raka, zmanjšujejo pa odpornost telesa za nastanek in razvoj bolezni. Po podatkih Ameriškega združenja za rakaste bolezni bi bilo z vplivom na te dejavnike tveganja mogoče preprečiti vsaj tretjino smrti zaradi raka. Najpomembnejši posamezni dejavnik tveganja je kajenje. Kar 85 % raka na pljučih je povezanega s to uničujočo razvado. Raziskave tudi kažejo, da nekatere snovi, npr. vitamini in minerali, lahko varujejo pred razvojem rakave bolezni.

Zato je ključnega pomena zdrav način življenja, ki zajema zdravo prehrano, zadosti gibanja in tudi obvladovanje stresa, ki ga je zaradi hitrega tempa življenje vse več, in vedno večji ”povzročitej” bolezni- tudi rakavih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.