15:13, ned, 5. Maj

Na seji v Rušah po burni razpravi prestavili odločanje o direktorju Športnega parka, proračun pa potrdili





V Rušah se je danes, 25. aprila, odvila 12. redna seja občinskega sveta Občine Ruše.

Kot smo že poročali, same županje Urške Repolusk danes na sejo ni bilo. Več o tem tukaj. Sejo je vodil Ladislav Pepelnik.

Na seji je bilo na začetku prisotnih 17 od 18 svetnikov, kasneje se je zbranim pridružil še 18. svetnik. Takoj na začetku seje se je svetnikom porodilo vprašanje, kako se na Občini Ruše izvršuje sklepe, ki jih sprejmejo na občinskem svetu. Izpostavili so, da je osnovna funkcija občinskega sveta tudi to, da nadzoruje izvrševanje sklepov, sprejetih na sejah.

Tomi Prosnik je izpostavil, da pogreša realizacijo sklepov iz prejšnjih sej. Prosnik je prosil tudi za informacijo o realizaciji 20. člena prejšnje seje, kjer so pozvali županjo k izplačilu nadzornikov. Ker županje Urške Repolusk ni bilo na seji, je Ladislav Pepelnik za odgovor poprosil direktorico občinske uprave Katjo Markač Hrovatin. Ta je pojasnila, da je stališče županje do izplačila nagrad nadzornik že jasno in da je to že večkrat izrazila. Poudarila je tudi, da sklep sicer narekuje županji izplačila nagrad nadzornikom, a sklep ni zavezujoč za županjo. Na to pojasnilo Markač Hrovatinove je Darko Knez pripomnil, da je občinski svet najvišji organ odločanja in da je županja dolžna izvrševati sklepe, ki se jih sprejme.

Po informacijah določenih svetnikov pa nadzorniki do danes še niso dobili plačila. Očitno bo tako tudi ostalo. Predlog sklepa Tomija Prosnika, ki je bil potrjen, je na tej točki bil, da se doda na seje informacije o realizaciji sklepov.

Tudi pri točki o dnevnem redu je svetnik Tomi Prosnik predlagal širitev dnevnega reda. Pojasnil je, da mu je zelo žal, da v luči zadnjih dogodkov na seji ni županje, glede na to, da gre za resno zadevo in da tečejo kazenski postopki, “vsi, ki imamo kaj kontakta z občani in drugimi prebivalci Slovenije, lahko povemo, da to meče slabo luč na občino Ruše”.

Niso sprejeli širitve dnevnega reda

“Dajem pobudno, da se razširi dnevni red, da svetniki povemo mnenje in stališče in da povemo, če se naša občina še lahko tako vodi naprej,” je dejal Prosnik za stališče OSOR do nadaljnjega delovanja Občine Ruše. Ladislav Pepelnik, ki je vodil sejo, je na to odvrnil: “Glede na to, da županje ni, se mi zdi, da je nehigienično, ko nje ni, zato bi ta predlog sodil na sejo takrat, ko je županja tudi tu, da bi lahko tudi kaj povedala v svoj bran.”

Kljub temu je predlog dal na glasovanje. Za je glasovalo 8 občinskih svetnikov Občine Ruše, proti pa 9. Predlog ni bil sprejet.

Po uvodnem delu se je odločalo o Regijskem parku Pohorje, to odločanje je potekalo po skrajšanem postopku, svetniki pa so ga potrdili. Nato so odločali o vodenju Športnega parka Ruše.

Darko Knez, predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KMVI), je dobil besedo za stališče KMVI o imenovanju novega direktorja. Povedal je, da je razpis trajal od 8. do 21. januarja ter da je prispelo šest vlog. Pri pregledu vlog je bilo ugotovljeno, da dve vlogi ne izpolnjujeta pogojev. Komisija je tako obravnavala štiri vloge za direktorsko mesto, en kandidat je v tej fazi odstopil od vloge. Komisija je nato opravila pogovore s tremi kandidati, občinskemu svetu Občine Ruše pa predlagala, da prisluhnejo predstavitvama dveh kandidatov – Lucije Smolnik in Sandija Mertlja.

Predstavila sta se dva kandidata

Prva je pred svetniki pet minut dobila Lucija Smolnik, ki je sicer Športni park Ruše vodila do zdaj. Kasneje je pred svetnike stopil še Sandi Mertelj, ki je do zdaj vodil Zavod za šport Ptuj. Po predstavitvi obeh kandidatov je prišlo do razprave. Bojana Muršič je povedala: “Nismo pa dobil vizije in življenjepisa, kot občinska svetnica menim, da bi to danes morali dobiti. Na podlagi tega bi se lahko odločali. Ta pet minutna predstavitev bo zame premalo.”

Svetniki so imeli za oba kandidata tudi konkretna vprašanja. Sandija Mertlja so vprašali: “Glede na to, da se je z zavodom seznanil v primeru prijave na to delovno mesto, kjer vidi največjo priložnost. S katero bi lahko zavod prosperiral?” Mertelj je dogovoril: “Kaj bi bila ključna sprememba? Zagotovo je najprej potrebno analizirati, kako potekajo stvari v tej občini in v tem Športnem parku. Analiza. Potem pa vse deležnike povezati in poiskati tiste stvari, ki so vredne sprememb, skupaj narediti nek strateški dokument ter graditi za naprej na osnovi tega dokumenta.”

Tomi Prosnik se je spraševal, zakaj Smolnikova ni kot v. d. delovala v skladu s svojo vizijo, kot meni, bi v vsem tem času lahko. Spraševal je tudi, če ima s. p. in ali  sodeluje s svojim podjetjem s podobnimi zavodi po Sloveniji, sprašuje se namreč, če ima v svoji pogodbi konkurenčno klavzulo.

Lucija Smolnik mu je pojasnila, da “vdjevstvo” je opravljanje tekočih poslov. Glede svojega podjetja po je povedala: “Opravljanje revizij v javnem sektorju, kar pa športni park ne počne, torej ni nobene konkurenčne klavzule.”

Do glasovanja pa ni prišlo

Po tem bi moralo slediti glasovanje. A kaj, ko do tega ni prišlo. Zakaj? Podžupan je želel, da se iz glasovanja izloči Vesno Glavendekić, saj da je članica in predstavnica delavcev v tem javnem zavodu. S tem se določeni svetniki nikakor niso strinjali, Darko Knez je izpostavil: “Tudi Pepelnik kot ravnatelj OŠ glasuje o proračunu in odloča o porabi denarja.”

Podžupan je kasneje pojasnil, da so se na Občini že pozanimali in da KPK pravi, da gre za nasprotje interesov. Predlagali so, da se naredi krajšo prekinitev in da se sestane Statutarno pravna komisija Občine Ruše. Po več kot 20 minutah je predsednik komisije povedal: “Zelo kompleksna zadeva, v 10 minutah se je težko odločiti. Predlagal bi, da se prestavi glasovanje, da dobimo pravno mnenje. Ne želimo narediti problema, ne Vesni, ne krivico kateremu koli kandidatu.”

Svetniki so zaprosili, da se v tem času svetnikom pošlje tudi življenjepisa Smolnikove in Mertlja ter vse dokumente, pravna mnenja … Pepelnik je pozval: “Kdo je za to, da se odločanje o kandidatu za direktorja Športnega parku Ruše prestavi?” Za jih je bilo 15. Ladislav Pepelnik je povedal: “Obema kandidatoma se zahvaljujemo za danes, glasovanje o obeh kandidatih pa se bo ponovilo na naslednji seji.”

Potrdili proračun v drugem branju

Odlok o proračunu Občine Ruše je bil danes v drugi obravnavi. Med prvo obravnavo in danes je en mesec potekala javna razprava. Prejeli so 53 predlogov zainteresirane javnosti. Do teh sta se županja in občinska uprava opredelili v dokumentu, ki je del proračuna. Svetniki so pojasnili svoje vidike, pojasnili, da nekateri enostavno ne zaupajo delu županje, sploh v trenutnih razmerah, in razložili, zakaj sklepa ne bodo potrdili. Glasovanje o amandmaju se je izteklo z 8 za in 9 glasovi proti. Pri glasovanje o sklepu proračuna “Občinski svet Občine Ruše sprejme odlok o poračunu za leto 2024 v drugi obravnavi” pa jih je glasovalo 9 za, proti jih je bilo 8. Sklep je bil sprejet. Potem so imeli točko “Zaključni račun proračuna Občine Ruše za leto 2023”, kjer jih je zmotilo predvsem to, da se je bistveno več, kot je bilo predvideno, potrošilo na postavko Informiranje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.