14:42, sob, 18. Maj

Prodaja avtomobilov v Evropi marca prvič po skoraj dveh letih presegla milijon





V Evropi so marca prvič registrirali skoraj 1,09 milijona avtomobilov, kar je 28,8 odstotka več kot marca lani. S tem je število registracij prvič po juniju 2021 preseglo milijon, so sporočili iz Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Prodaja je poskočila v vseh državah EU, še posebej v Italiji in Španiji.

V Španiji je registracija novih avtomobilov marca poskočila za 66,1 odstotka, v Italiji pa za 40,7 odstotka. V združenju so sicer izpostavili, da je rast visoka zaradi nizkih številk marca lani, ko so se proizvajalci spopadali s pomanjkanjem čipov na trgu. Razmere so se od tedaj znatno izboljšale.

V prvih treh mesecih so v EU registrirali 2,7 milijona novih vozil, kar je 17,9 odstotka več kot v prvem lanskem trimesečju. Največjo rast je beležila Španija, 44,5-odstotno, sledila je Italija s 26,2-odstotno.

Od vseh marca registriranih vozil je bilo 13,9 odstotka električnih, podatke združenja povzema francoska tiskovna agencija AFP. Hibridov je bilo 24,3 odstotka.

Med proizvajalci je marca prvo mesto ohranil nemški Volkswagen. V okviru skupine, ki ima pod okriljem več znamk, so prodali 275.753 vozil.

V Sloveniji je bilo marca registriranih 5271 novih avtomobilov, kar je 13,9 odstotka več kot marca lani.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.