18:31, sob, 27. Apr

Projekt “Vilinsko mesto” v načrtu tudi letos





Projekt “Vilinsko mesto”, ki so ga v mesecu Čarobnega decembra 2013 organizirali prvič, se je kljub naglici programskega pripravljanja in izvedbe, izkazal za več kot odličnega.

Po besedah predstavnikov na novinarski konferenci Marka Brumna, producenta Vetrinjskega dvora iz Narodnega doma Maribor, Zdenke Borak, vodje tržnice Artmar in Mišela Vogrinca iz zavoda Mars Maribor, je dogodek, ki je v okviru decembrskih čarobnih dni potekal v letu 2013 prvič, skozi devetindvajset dnevno dogajanje oživil in okrasil mestno središče Maribora ter prebivalcem in obiskovalcem štajerske prestolnice ponudil kvalitetne kulturne vsebine. V okviru projekta “Vilinsko mesto” se je zvrstilo kar 207 bogato obarvanih kulturnih prireditev, od tega jih je 44 potekalo na prireditvenem prostoru Vilinskega dvora, prav tako pa se je na samem prostoru zvrstilo tudi 135 delavnic in 28 pravljičnih ur, ki so bile pripravljene za vse generacije.

Kar 476 nastopajočih je v teh decembrskih dneh poskrbelo za okoli 8500 aktivnih obiskovalcev.

Ob projektu je zaživel tudi BAR DVOREC, ki je organiziral 27. dogodkov, ki jih je obiskalo 2.400 obiskovalcev in ARTMAR ustvarjalni sejem, ki je od 28 načrtovanih dni izvedel 25, od vseh sodelujočih 101 pa jih je bilo kar 41 v Vetrinjskem dvoru.

“Prav tako pa smo lahko v okviru projekta bili deležni prireditev na Živih dvoriščih in Grajskem trgu, kjer so nastopili Ana Plemenita in Ana Mrzla. Videli smo lahko kar 198 nastopajočih, predstav pa si je ogledalo okrog 3.200 obiskovalcev”, je pojasnila vodja programa Živa dvorišča – Društvo HIŠA! Katja Beck Kos. Ob tem pa je poudarila, da predvidevajo povečan obseg predstav. Ob tem imajo plan prirediti dvodnevno Ano Plemenito, ter v ulične predstave vključili tudi lokalne ustvarjalce in lokalno produkcijo.

DSC_4146

Producent Vetrinjskega dvora iz Narodnega doma Maribor Marko Brumen , je poudaril, da je izjemno zadovoljen z izidom projekta lani, kajti organizacijske “razmere” niso bile obetavne. V zelo kratkem času in z zelo malo razpoložljivimi finančnimi sredstvi, ter ljudmi, ki so delali skoraj zastonj, jim je uspelo, mestu Maribor ponuditi kvalitetno kulturno vsebino. Prav tako pa je seznanil z proračunom Vilinskega mesta 2013: “Stroški izvedbe programov Vilinski dvor, Ana Plemenita, okraševanje Gosposke ulice in Ana Mrzla, so znašali slabih 33.000,00 EUR. Mestna Občina Maribor je zagotovila 29.250,00 EUR, 500,00 EUR je bilo sponzorskih sredstev, razliko pa je prispeval Narodni dom Maribor iz lastnih prihodkov. Sredstva pridobljena od donatorjev v brezplačnem materialu, storitvah, idr. je bilo okoli 3.500,00 EUR. Projekt Vilinski dvor smo pripravili z minimalnimi stroški in honorarji za nastopajoče in sodelujoče v projektu. Pri projektu so seveda sodelovali redno zaposleni v Narodnem domu Maribor, katerih strošek dela ni zajet v omenjenih skupnih stroškov izvedbe programa. Stroški izvedbe programov Vilin klobčič, instalacije na Živih dvoriščh, Žive zgodbe in Koledovanje so znašali 4.654.00 EUR. Sredstva so zagotovila MOM iz projektnih razpisov oz. iz proračuna za trajnostne programe EPK.”

Več o prispevku si oglejte v četrtek 30.1.2014, ob 18.30, na BK TV, v oddaji Občinski informator.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.