01:39, pon, 6. Maj

Proti brezposelnosti mladih z izkušnjami iz Avstrije in Danske





Združenje Ozara se je pred leti pridružilo mednarodnemu projektu Tune in! Combating drop out. Ta se osredotoča na zmanjševanje osipništva iz programov poklicnega izobraževanja, kar med drugim prispeva k visoki brezposelnosti mladih. Na današnji zaključni konferenci v Mariboru so predstavili, kako ta problem rešujejo v Avstriji in na Danskem.

foto: STA
foto: STA

V EU je okoli 5,5 milijona mladih brezposelnih, kar države članice stane okoli 100 milijard evrov. Slovenija je ena od držav, kjer je ta problem najbolj pereč, saj je bilo v letu 2013 brezposelnih kar 34 odstotkov oseb, starih med 15 in 24 let, in 20 odstotkov oseb, starih med 25 in 29 let, je povedala Daša Babič iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Najnižja stopnja brezposelnosti mladih je v Nemčiji, Avstriji in na Danskem. Poleg boljšega stanja gospodarstva je po besedah Petre Drews-Milalkovits iz avstrijskega izobraževalnega inštituta BFI razlog za to tudi v tem, da imajo dualni sistem izobraževanja, s katerim se lažje prilagajajo potrebam trga dela, in številne aktivne politike spodbujanja zaposlovanja.

Tako so na primer na Danskem pred tremi leti v okviru reforme socialne zakonodaje sprejeli načelo, da nihče, ki prejema denarno nadomestilo za brezposelnost, ne sme ostati pasiven, ampak mora vsaj študirati ali se praktično usposabljati, je pojasnila Marianne Sogard Sorensen iz združenja 82 danskih produkcijskih šol.

Te šole so predstavili danes v Mariboru kot primer dobre prakse za zmanjševanje osipništva iz programov poklicnega izobraževanja. Temeljijo na usposabljanju in učenju z delom, usmerjenim na trg. V takšnih šolah, kjer mladi ostanejo povprečno pet mesecev, poskušajo pri posamezniku spodbujati njegove sposobnosti in najti njegove talente, učijo pa jih tudi socialne veščine, kot sta samozavest in točnost. Tu lahko mladi ugotovijo, kaj jih zanima in kaj znajo, ter nato na tem področju nadaljujejo študij ali usposabljanje, majhen delež pa že kar najde zaposlitev.

Pionir na področju produkcijskih šol v Avstriji BFI (Berufsförderungsinstitut Oberösterreich) in Danska produkcijska šola v okviru projekta Tune in! Combating drop out, ki ga je v okviru programa Vseživljenjskega učenja podprla Evropska komisija, prenašata svoje znanje in izkušnje v boju z brezposelnostjo mladih na strokovnjake v Španiji, Italiji, Sloveniji in na Portugalskem. Na današnji konferenci je glavna tema razprav spoštovanje kot ključ do motivacije, saj je spoštovanje osnova vseh motivacijskih metod, konceptov, pristopov in praks, ki jih danske in avstrijske produkcijske šole uporabljajo za motivacijo in integracijo mladih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.