07:44, pet, 17. Maj

Ptujska gimnazija v finančnih težavah





Ptujska gimnazija, ki se sicer lahko pohvali s številnimi uspehi svojih dijakov na različnih tekmovalnih področjih, se zadnja leta sooča s stalnim zmanjševanjem števila dijakov. To za njih pomeni tudi finančne težave. Že lani so se zaradi razkoraka v višini 127.000 evrov morali posloviti od sedmih sodelavcev, zdaj pa računajo tudi na pomoč občine.

Kot je povedala ravnateljica Gimnazije Ptuj Melani Centrih, se je letos na njihovo šolo v prve letnike vpisalo 112 dijakov, skupaj pa jim na ravni šole za optimalno doseganje normativov manjka 36 dijakov. V splošnem gimnazijskem programu je normativ 30, v športnem programu pa 20 dijakov, zaradi racionalizacije pa so letos oba programa združili.

Po besedah ravnateljice so se lani morali odreči štirim sodelavcem, ki so bili zaposleni za nedoločen, in trem, ki so bili zaposleni za določen čas. Centrihova pri tem zavrača očitke, da so odpustili nekatere dobre učitelje, češ da na njihovi gimnaziji poučuje samo 56  dobrih učiteljev. So pa odpustili takšne, ki so na lestvici točkovanja dosegli najmanjše število točk.

 

gimnazija-ptuj2

Velika težava njihove šole je tudi, da imajo razmeroma star kolektiv, saj je kar 34 zaposlenih starih več kot 50 let. Šolsko ministrstvo po njenih besedah zdaj čaka na učinke tega, kar so v zadnjih mesecih dorekli. Do 1. decembra imajo podpisano pogodbo za dofinanciranje, potem pa se bodo dogovarjali naprej. Med drugim so zaradi težav začasno zaprli tudi kulturno dvorano, ki jih letno stane okoli 30.000 evrov.

Čeprav so s pomočjo lokalne skupnosti iz podobnih težav pred časom rešili ormoško gimnazijo, ki ji je grozila priključitev ljutomerski, na ptujski občini, sodeč po besedah župana Mirana Senčarja temu niso najbolj naklonjeni. Po njegovih besedah drži, da ima gimnazija težave zaradi znižanega vpisa, kar pa je težava tudi drugod po Sloveniji. Po njegovem mnenju je treba biti zelo pazljiv pri ponudbah občin državi, da bi pomagale reševati nekatere programe, ki bi jih morala država, saj ta to z veseljem sprejme, zato bi to morala biti skrajna rešitev.

dijaki, učenci, šola, gskš

Prav pa je, da šolskemu ministrstvu pošljemo nek apel, da smo na območju, ki prav tako kot druga po državi, potrebuje izobražene kadre, in da mora biti ptujska gimnazija financirana enako kot ostale,” je dejal Senčar in dodal, da je treba narediti vse, da bo zavod obdržal vse sedanje programe.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.