08:11, pet, 17. Maj

Ptujska občina se bo letos zadolžila za 1,7 milijona evrov





Mestni svetniki in svetnice Mestne občine Ptuj so danes sprejeli osnutek proračuna za leto 2019. Koliko je v tem proračunu tistega, kar kaže na prisotnost nove vlade na čelu ptujske občine? Po besedah županje Nuške Gajšek, manj, kot bi si želela. V proračunu težkem 32,3 milijona evrov, predvidevajo 31,2 milijona evrov odhodkov in 29,9 milijona prihodkov, predvideno pa je tudi 1,7 milijona evrov zadolževanja.

Osnutek proračuna vključuje 3,7 milijona evrov evropskega denarja, ki bo večinoma namenjen prenovi mestne tržnice, za katero je sicer skupaj v predlogu letos namenjenih 4,86 milijona evrov, hkrati pa gre tudi za najdražji projekt v proračunu Mestne občine Ptuj.

Na odhodkovni strani je za investicije trenutno namenjenih 9,3 milijona evrov, še dobra 2,2 milijona pa za investicijske transferje. Proračunski primanjkljaj bodo reševali z zadolževanjem, ob za zdaj načrtovanih odhodkih pa želijo na ptujski občini dober milijon evrov dodati za odplačilo preteklega dolga.

odhodki 2019

Nekaj stvari smo v prvi fazi uspeli dati v letošnji proračun, nekaj pa je takšnih, ki so ostale kot dediščina ali ostajajo še naprej iz preteklosti zaradi naravnega toka, da so zdaj tukaj,” je po drugi redni seji mestnega sveta MO Ptuj dejala Gajškova.

Proračun so tako poslali v 30 dnevno javno razpravo, v tem času pa so svetniki in svetnice izrazili željo, da se čimveč pogovorijo in vključijo še vse tisto, kar so morebiti želeli. “Želja je, da opravimo čimveč sestankov, pogovorov in proračun tudi čimprej uskladimo in ga spravimo pod streho,” doda Gajškova.

Ptujska občina je do sprejetja letnega proračuna na začasnem financiranju, kar po svoje hromi delovanje občine, saj na dolgi rok tako ne morejo delovati, hkrati pa so tudi zaprti za vse projekte in investicije.

Pričakovana pestra razprava pred drugim branjem

“Pričakujem pestro razpravo, seveda pa je želja vedno več, kot je dejansko manevrskega prostora v samem proračunu. Dejstvo je, da občine smo finančno podhranjene in to se na koncu odrazi v tem investicijskem delu od katerega pa želi vsak svoj kos pogače. Tu bo potrebno veliko spretnosti, veliko dogovarjanja in veliko kompromisov,” je dejala ptujska županja.

Na seji je med drugim opozorila na podhranjeno financiranje občin s strani države in da jim primanjkuje med 15-20 odstotkov sredstev, ki bi jih krvavo potrebovali, če bi želeli uresničiti vse zastavljene cilje.

investicijski odhodki in projekti

Županja si želi, da bi proračun sprejeli na marčevski seji, saj začasno financiranje tudi po svoje hromi delovanje občine. “Absolutno je potrebno proračun sprejeti na marčevski seji,” pravi županja.

Kolesarske poti in cestna infrastruktura, arheološki muzej in Osnovna šola Mladika so tisti projekti, ki jih je potrebno kmalu uresničiti. “Osnovna šola Mladika je ena izmed črnih točk v našem mestu, ki jo je potrebno naslavljati. Čakajo res zelo dolgo, mislim, da je prišel njihov čas, da v tem mandatu tudi poskrbimo za to. Kako in na kak način in v kakšnem času pa je v največji meri odvisno v prvi vrsti od sredstev, ki so na razpolago, v drugi vrsti pa tudi od širšega političnega konsenza, ki se bo moral poenotiti, kaj so prioritete tega mandata,” je bila jasna Gajškova.

Sicer so v proračunu predvideli tudi ureditev pločnika za pešce in kolesarje v Gregorčičevem drevoredu, Zavodu za šport zagotoviti umetno travo, ureditev mestne tržnice, ureditev pločnika na Zagrebški, čiščenje odpadne vode na Dravi, pa tudi Urgentni center in bibliobus so postavke letošnjega proračuna.

Tržnica je podedovana, zato jo je potrebno izpeljati do konca, da ne ogrozijo izpad evropskih sredstev, kar bi pomenilo tudi dodaten udarec za proračun, ki je že tako ali tako na udaru. “Potrebno bo veliko prilagajanja na infrastrukturnem delu in narediti poštene prioritete, da bomo zadostili tistim najosnovnejšim potrebam,” pravi Gajškova.

Predvideno zadolževanje

Osnutek proračuna med drugim predvideva, da se bo ptujska občina v letošnjem letu zadolžila za 1,7 milijona evrov, medtem ko zadolževanja v letu 2020 niso predvideli.

Zadolževanje so sicer predvideli za investicijski del, da imajo lahko vsaj nekaj investicij v proračunu. Če bi morali proračun zapirati brez zadolževanja bi veliko investicij izpadlo, kar pa seveda na dolgi rok, po besedah ptujske županje, ni dobro.

Osnutek proračuna so mestni svetniki sicer sprejeli večinsko, edini, ki so že zdaj nasprotovali predlogu, so bili v Listi za Ptuj, ki je doslej vodila Mestno občino Ptuj. Gorazda Oreška, nekdanjega podžupana je najbolj zmotilo, da so iz osnutka proračuna izločili subvencije komunalnega prispevka za mlade družine, kar pa mu je županja pojasnila, da zaenkrat ni pravne podlage za delitev tovrstnih sredstev, najprej je namreč potrebno pripraviti potreben odlok.

sprejetje proračunaž

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.