20:17, pet, 26. Apr

Ptujske ulice in trge bodo zavzeli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani





Ptuj se bo od 18. do 21. avgusta 2022 ponovno spremenil v rimski Poetovio, ko bodo ulice in trge zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani.

Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. Poetovio je bil pred 2000 leti mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. V društvu Poetovio LXIX že petnajst let pripravljajo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevajo obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta.

Program Rimskih iger

Glavno dogajanje bo večinoma postavljeno v Rimski kamp Poetovio, ki je zadnjih šest let prireditveni prostor in se iz leta v leto nadgrajuje. Otvoritvena slovesnost bo v četrtek, 18.8. 2022 ob 19.00, v petek se bodo izvajale otroške delavnice in večerni program. Osrednji dogodek bo povorka po mestnem jedru v soboto, 20.8. 2022 s pričetkom ob 11.00, nato se bodo Rimljani zadržali v mestu do 14.00, ko se prične program v Rimskem kampu Poetovio. Napovedane dirke kvadrig na Panorami žal ne bodo izvedli, prestavljena je na naslednje leto. V nedeljo, 21.8. bo pestro skozi ves dan, saj bo namenjen predvsem družinam in otroškim delavnicam: “Tudi letos bodo izvedli otroške delavnice, kjer se bodo naši najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Pričakujemo obisk skupin iz šestih držav, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let.”

Načrti za prihodnost

Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v Rimskem Kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijal mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bodo Rimski kamp Poetovio razvijali v smeri inovativne zgodbe na Evropskem nivoju: “Rimski kamp Poetovio je naš največji projekt, ki ga želimo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.