07:12, pet, 17. Maj

Ptujski mestni svet proti predlaganim spremembam parkirnin





Ptujski mestni svetniki so na včerajšnji seji sprejeli skoraj vse predloge mestne uprave z izjemo sprememb na področju javnih parkirnih površin, s katerimi bi med drugim na P&R parkirišču na Zadružnem trgu uvedli parkirnino. Kar nekaj svetnikov se je zavzelo za ukinitev parkirnine na modrih conah ob sobotah, na koncu pa so predlog zavrnili.

seja Mestnega sveta MO Ptuj Foto: STA
seja Mestnega sveta MO Ptuj
Foto: STA

Kot je po seji dejal župan Miran Senčar, je prometna ureditev v mestu vedno stvar različnih interesov, zato se bodo mnenja vselej razhajala. Ker je bil tokrat predlog zavrnjen, bodo sprožili dodatno obravnavo in pogledali, kaj je dobrega in kaj velja popraviti, ter odlok do naslednje seje popraviti.

“Če imamo brezplačne parkirne prostore, potem bi stanovalci ali zaposleni že v petek zaparkirali vsa ta parkirna mesta v centru in tam avtomobile pustili do ponedeljka. To pa zagotovo ni tisto, kar si želimo, torej v mesto privabiti čim več obiskovalcev trgovin ali gostinskih lokalov,” je o predlogu, da bi ob sobotah ukinili plačevanje modre cone dejal Senčar.

Ptujski svetniki so ob tem danes potrdili tudi pravilnik o dodeljevanju štipendij in drugih oblik denarnih pomoči za izobraževanje mladih, ki med drugim iz mestnega proračuna predvideva 30 štipendij za študij prve in druge bolonjske stopnje.

Med kadrovskimi zadevami velja omeniti soglasje k imenovanju nekdanjega župana Štefana Čelana na mesto vršilca dolžnosti direktorja javnega zavoda Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, potem ko je ta položaj zapustila Aleksandra Pivec, Darja Harb pa je dobila soglasje za začasno vodenje javnega zavoda Regijsko višješolsko in visokošolsko središče Ptuj do konca leta.

Največ vsebinske debate je bilo tokrat pri točki pobud in vprašanj, kjer so svetniki znova opozarjali na negotovost glede gradnje urgentnega centra. Nekateri so zahtevali javno tribuno na to temo, Senčar pa je povedal, da so že zahtevali sestanek z zdravstveno ministrico, ob tem pa namignil, da pri vsem skupaj 600.000 evrov, ki bi jih za projekt moralo prispevati lokalno okolje, očitno ni največji problem.

“Zahtevali bomo, da se nas obravnava enako kot ostale občine, ki urgentne centre že imajo, in pri tem bomo vztrajali,” je dejal župan in spomnil, da je bil pri projektu pripravljen z viškom denarja iz preteklih let pomagati Dom upokojencev Ptuj, a ministrstvo za finance tega ni dovolilo.

Senčarjev predhodnik Čelan je mestno oblast opozoril tudi pred razmišljanji, da ne bi dokončali tretje faze obnove Dominikanskega samostana, saj bi bilo v tem primeru treba vračati evropska sredstva, a mu je župan odvrnil, da ni nobenih razlogov za grožnje. Dodal je, da ta projekt ni izpadel iz načrtov, a v sedanji obliki ne bo mogel preživeti, zato bodo objektu dodali nekatere nove vsebine, obdržali pa bodo tudi sedanje kongresne dejavnosti.

Da so v SD po nedavnem odstopu Vlaste Stojak z mesta direktorice mestne uprave dokončno prekinili vezi s koalicijo, se je pokazalo v današnjih zahtevah njihove svetnice Nuške Gajšek. Ta po letu dni, za kolikor je bila odobrena služba podžupanu Gorazdu Orešku, ki naj bi skrbel za razvoj gospodarstva in so ji v SD že takrat nasprotovali, pričakuje predstavitev rezultatov njegovega dela.

V zvezi z imenovanjem novega direktorja mestne uprave je Senčar dejal, da je bil razpis že objavljen in se izteče v petek, nato pa bodo pregledali vloge in se odločili za enega od kandidatov. Do takrat pa te naloge začasno opravlja vodja sekretariata za splošne zadeve Janez Merc.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.