06:05, tor, 30. Apr

Ptujski proračun bo višji od prvotnega





Ptujski mestni svet bo čez teden dni še v drugo razpravljal o proračunu za naslednje leto. Kot je ob današnjem prednovoletnem sprejemu za medije povedal župan Miran Senčar, se je predlog po enomesečni javni razpravi in usklajevanju svetniških skupin s prvotnih 24,9 dvignil na 25,7 milijona evrov, pri čemer vseh predlogov niso mogli upoštevati.

Ker ob koncu leta 2017 načrtujejo okoli 250.000 evrov primanjkljaja, bodo tega pokrili iz pozitivnih sredstev na računu ob koncu letošnjega leta. Senčar je ob tem spomnil še na dvig povprečnine, ki bo za Ptuj pomenil nekaj manj kot 130.000 evrov višje prihodke. “Naslednje leto bomo končno lahko začeli koristiti sredstva iz celostnih teritorialnih naložb (CTN). Na srečo smo se mestne občine med seboj dogovorile o delitvi denarja in Ptuju je pripadlo nekaj več kot deset milijonov evrov,” je dejal župan in pojasnil, da bodo denar razporedili na tri področja.

Miran Senčar, župan MO Ptuj

Za oživljanje starega mestnega jedra nameravajo nameniti okoli 7,5 milijona evrov, za projekte trajnostne mobilnosti načrtujejo približno 1,5 milijona evrov, ostali denar pa bo namenjen energetski prenovi stavb v starem mestnem jedru. Za zdaj po Senčarjevih besedah še vedno ni jasno, kdaj bo ta denar tudi dejansko na razpolago. Med projekti, ki bodo dirigirali naložbene načrte najstarejšega slovenskega mesta v naslednjem letu, bo nadaljevanje gradnje ceste skozi Podvince, ki se bo začela predvidoma še letos ali takoj po novem letu. Mestna občina mora namreč ob državnih sredstvih prispevati 20-odstotkov lastnega denarja, kar pomeni 600.000 evrov.

Sicer pa so na Ptuju med CTN projekte uvrstili tri pomembne investicije, med katerimi je največja 2,5 milijona evrov vredna obnova mestne tržnice, za kar so naslednje leto v proračunu predvideli pol milijona evrov. Ob tem načrtujejo še ureditev starega mestnega pokopališča v spominski park, predlog proračuna pa so dopolnili z nadaljevanjem prenove dominikanskega samostana.

Mestna tržnica Ptuj
Mestna tržnica Ptuj

V proračun za naslednje leto je uvrščenih tudi 380.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo namakalnega sistema Turnišče, kjer še vedno iščejo zasebne sovlagatelje, uredili bodo tudi kolesarske povezave, a bodo s pomočjo evropskega denarja lahko poskrbeli samo za mestne povezave, za povezave z okolico pa bodo morali dodati lasten denar.

Pred drugo obravnavo so nekoliko povišali sredstva za javni potniški promet, nadaljevali bodo z novogradnjo javne razsvetljave, opazno pa so povečali tudi postavko za oživitev Ptujskega jezera, za kar načrtujejo 200.000 evrov. Za ureditev arheološkega parka na Panorami so predvideli 80.000 evrov, 90.000 evrov pa za razvoj centra za krepitev zdravja, kjer si obetajo denar na razpisu ministrstva za zdravje.

Arheološki park Panorama Ptuj; FOTO: Mestna občina Ptuj
Arheološki park Panorama Ptuj; FOTO: Mestna občina Ptuj

Po županovih besedah se bodo lotili še ureditve mestne galerije v stavbi nekdanje uprave vrtca na Prešernovi ulici, nekaj denarja pa bodo namenili še za prenovo fasade Osnovne šole Olge Meglič ter za pripravo na začetek obnove Osnovne šole Mladika.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.