07:01, tor, 30. Apr

Ptujski svetniki sprejeli proračun





Ptujski svetniki so danes potrdili proračun za naslednje leto. Ta se je sicer po enomesečni javni razpravi in usklajevanju svetniških skupin s prvotnih 24,9 dvignil na 25,7 milijona evrov. Okoli 250.000 evrov primanjkljaja bodo pokrili iz pozitivnih sredstev na računu ob koncu letošnjega leta.

Župan Miran Senčar je povečanje prihodkovne strani pojasnil z dvigom povprečnine, ki bo sicer za Ptuj pomenila nekaj manj kot 130.000 evrov več denarja, ob tem pa se bo občina morala zadolžiti za dodatnih pol milijona evrov.

seja Mestnega sveta MO Ptuj Foto: STA
seja Mestnega sveta MO Ptuj
Foto: STA

 

Največ optimizma zato mestni upravi daje dejstvo, da bo drugo leto končno mogoče začeti koristiti sredstva iz celostnih teritorialnih naložb (CTN), kjer si Ptuj po dogovoru med vsemi mestnimi občinami obeta nekaj več kot deset milijonov evrov. Večino tega denarja bodo namenili oživljanju starega mestnega jedra. Med projekti, ki bodo dirigirali naložbene načrte najstarejšega slovenskega mesta v naslednjem letu, bo nadaljevanje gradnje ceste skozi Podvince, ki se bo začela predvidoma še letos ali takoj po novem letu. Mestna občina mora namreč ob državnih sredstvih prispevati 20 odstotkov lastnega denarja, kar pomeni 600.000 evrov.

Sicer pa so na Ptuju med CTN projekte uvrstili tri pomembne investicije, med katerimi je največja 2,5 milijona evrov vredna obnova mestne tržnice, za kar so naslednje leto v proračunu predvideli pol milijona evrov. Ob tem načrtujejo še ureditev starega mestnega pokopališča v spominski park, predlog proračuna pa so dopolnili z nadaljevanjem prenove dominikanskega samostana.

V proračun za naslednje leto je uvrščenih tudi 380.000 evrov za pripravo projektne dokumentacije za izgradnjo namakalnega sistema Turnišče, kjer še vedno iščejo zasebne sovlagatelje, uredili bodo tudi kolesarske povezave, a bodo s pomočjo evropskega denarja lahko poskrbeli samo za mestne povezave, za povezave z okolico pa bodo morali dodati lasten denar. Nekoliko so tudi povišali sredstva za javni potniški promet, nadaljevali bodo z novogradnjo javne razsvetljave, opazno pa so povečali tudi postavko za oživitev Ptujskega jezera, za kar načrtujejo 200.000 evrov. Za ureditev arheološkega parka na Panorami so predvideli 80.000 evrov, 90.000 evrov pa za razvoj centra za krepitev zdravja, kjer si obetajo denar na razpisu ministrstva za zdravje.

Po županovih besedah se bodo lotili še ureditve mestne galerije v stavbi nekdanje uprave vrtca na Prešernovi ulici, nekaj denarja pa bodo namenili še za prenovo fasade Osnovne šole Olge Meglič ter za pripravo na začetek obnove Osnovne šole Mladika.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.