00:52, pon, 6. Maj

Ravnatelji razočarani nad odnosom MOM





Ravnatelji mariborskih osnovnih šol so ogorčeni nad odnosom predstavnikov Mestne občine Maribor (MOM) do osnovnošolskega prostora. Tega so namreč – po njihovem – pokazali v oz. s sprejetim mestnim proračunom za leto 2015.
Predstavniki kolegija ravnateljev mariborskih šol, so v skupni izjavi za javnost izpostavili, da župan “Andrej Fištravec in njegova lista ne zaupata strokovni presoji strokovnjakov s fakultet, učiteljev in ravnateljev o pomembnosti zgodnjega izobraževanja na področju tujih jezikov in računalništva.

ucenci sole

Župan naj bi trdil, da so ravnatelji izrazili strinjanje z ukinitvijo zgodnjega poučevanja tujega jezika in računalništva v OŠ. “To lahko razumemo samo v kontekstu, da je bil v zadnjem mesecu in pol res veliko odsoten in najbrž ni spremljal, kako smo mariborsko javnost in mestne svetnike obveščali o nujnosti nadaljevanja z obema programa tudi v naslednjem šolskem letu,” so zapisali ravnatelji.
Nadalje so opozorili, da predstavniki MOM šolam že štiri leta naj ne bi namenil niti evra za šolsko pohištvo. MOM “nobeni šoli ni še nikoli kupila nobenega računalnika oziroma česarkoli, kar je povezano s tako imenovano IK tehnologijo.
Zaradi takšnega odnosa naj bi bili v šolah primorani varčevati in sami skrbeti za nakup omenjene opreme ter izvedbo manjših investicijsko-vzdrževalnih del za zagotavljanje varnosti in dobrih pogojev za izvajanje osnovnošolske dejavnosti. V izjavi navajajo še, da naj bi – za razliko od mariborske – sosednje občine osnovnim šolam financirale “zgodnje učenje tujih jezikov že v vrtcu in potem še v šoli, šole so prav tako dobro vzdrževane in opremljene s sodobno IK tehnologijo. Najbrž zato, ker se vodilni v teh občinah zavedajo, kaj je pomembno in kaj je javni interes.

cernivec, fistravec, babic

Predstavniki osnovnih šol so sicer v obdobju, ko načrtujejo delo za naslednje šolsko leto (saj to od njih zahtevajo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport). “Približno do polovice junija moramo pripraviti finančni in kadrovski načrt na osnovi sredstev, ki nam jih namenita MIZŠ (Ministrstvo) in MOM, a ker MOM v proračunu ni zagotovila 50.000 €, bomo v naslednjih dneh ravnatelji obvestili učence in njihove starše, da v naslednjem šolskem letu ne bomo izvajali brezplačnega fakultativnega pouka tujega jezika in računalništva“, je zapisal vodja kolektiva ravnateljev mariborskih šol Damir Orehovec. Za pouk iz nemškega jezika in računalništva naj bi bilo skupno prikrajšanih okoli 3.800 učencev.

Odgovor predstavnikov MOM še čakamo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.