05:44, čet, 2. Maj

Razkrivamo dokument: Občinsko stanovanje, namenjeno socialno šibkim, končalo v rokah županje Urške Repolusk





Nov primer spornega razpolaganja z neprofitnimi stanovanji – v občini Ruše je občinsko stanovanje, namenjeno socialno šibkim, končalo v rokah županje Urške Repolusk.

Portal Necenzurirano razkriva, da so našli sporen primer upravljanja z neprofitnimi stanovanji, in sicer v občini Ruše. Županja Urška Repolusk je namreč med svojim mandatom kot županja uspela postati lastnica enega od občinskih neprofitnih stanovanj. In pozor, zanj je plačala manj od tržne vrednosti, navaja poročilo. Stanovanje pa je v rokah županje pristalo po tem, ko ga je od Občine Ruše odkupila njena sorodnica, po naših informacijah sestra. Neprofitna najemna stanovanja so sicer namenjena tistim ljudem, ki jim lasten dohodek ne omogoča, da bi si kupili lastno stanovanje ali najeli stanovanje po profitni najemnini.

Vse to je razvidno iz poročila Nadzornega odbora Občine Ruše, ki je preverjal pravilnost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna med letoma 2018 in 2022. Poročilo je bilo končano konec lanskega leta,  občinski svetniki so želeli, da se to poročilo tudi umesti na včerajšnjo občinsko sejo, a županja tega ni želela storiti. Več tukaj. Vse bolj postaja jasno, zakaj županja skriva poročilo nadzornega odbora.

Po informacijah portala Necenzurirano je županja Urška Repolusk zahtevala, da morajo avtorji iz poročila odstraniti podatke o preprodaji stanovanja. Nadzornikom je celo blokirala izplačilo honorarja za delo, preprečila pa je tudi javno objavo poročila.

Poročilo v delih, kjer se dotika netransparentnega ravnanja županje pri prodaji neprofitnega stanovanja spodaj razkrivamo mi. 

Zapisali so še, da v oči pade tudi dejstvo, da se je stanovanje prodalo po nižji ceni od tržne, za razliko od drugih stanovanj, ki so se prav tako prodala –  za izklicno ceno so namreč imela enako ali višjo ceno od tržno ocenjene.

Stanovanje je kupila v Nemčiji živeča sestra županje Urške Repolusk. Nadzorniki pa so ugotovili, da sta trenutna lastnika predmetnega stanovanja sedanja županja Urška Repolusk in njen partner. Do novega pravnega posla s stanovanjem pa je prišlo le leto in tri mesece po izvedeni javni dražbi.

Nadzorniki lahko vložijo tožbeni zahtevek

Nadzorniki so po naših informacijah pridobili mnenje ministrstva. Ministrstvo za javno upravo nadzornikom celo svetuje, da na županjo naslovijo nov zahtevek, ki se bo skliceval na sklenjeno pogodbo in na izpolnjene predhodne obveznosti iz 37. člena statuta: “V primeru, da županja ne bo spoštovala pogodbenih obveznosti, imate možnost vložitve tožbenega zahtevka na izpolnitev obveznosti.”

Hkrati pa ministrstvo navede, da je določba 41. člena Poslovnika Nadzornega odbora Občine Ruše v neskladju z 32. členom Zakona o lokalni samoupravi, zato jo je treba odpraviti: “Zaradi ugotovljene neskladnosti poslovnika z ZLS se po mnenju ministrstva tudi županja, kot je uvodoma pojasnjeno, nanjo nima pravice sklicevati.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.