00:23, ned, 28. Apr

Rekordna udeležba na letošnji konferenci Podim





V Mariboru se je danes začela že 36. dvodnevna konferenca Podim, ki velja za največji podjetniški, start-up in inovacijski dogodek v regiji. Na njej tokrat sodeluje več kot 50 predavateljev iz Evrope in ZDA ter več kot 50 mednarodnih investitorjev, udeležuje pa se je rekordno število več kot 800 tujih ter domačih udeležencev.

podim 2016 novinarska, foto Mediaspeed (2)

Kot je povedal organizacijski vodja konference Urban Lapajne, si za poseben dosežek štejejo nastope nekaterih “zvezdnikov” Silicijeve doline in evropske start-up scene, sicer pa se v letošnjem Podim katalogu predstavlja 106 start-up podjetij iz 12 držav.

“Poleg naše uradne aplikacije je katalog eno izmed ključnih orodij za mreženje in hkrati uspešno organizacijo ter izvedbo več kot 150 spoznavnih sestankov med start-upi in investitorji, govorci ter predstavniki uveljavljenih podjetij, ki se letos udeležujejo konference,” je dodal Lapajne.

Na letošnji konferenci deseto obletnico podpiranja start-upov obeležuje tudi Slovenski podjetniški sklad in njegova direktorica Maja Tomanič Vidovič je ob tem povedala, da doslej podprta zagonska podjetja že dosegajo želene rezultate.

Sklad je preko vseh zagonskih spodbud od leta 2006 skupaj podprl 628 podjetij v skupni višini 45 milijonov evrov. Po besedah Tomanič Vidovičeve je podrobnejša analiza pokazala, da so podprta podjetja prijavila in izvedla za 75 milijonov evrov investicij v razvoj novih produktov in trgov.

“Od tega je sklad zagotovil 45 milijonov evrov javnih sredstev, ki so bila dodatno oplemenitena z zasebnimi viri financiranja – preko družb tveganega kapitala v višini 15 milijonov evrov in preko sodelovanja s poslovnimi angeli v višini dveh milijonov evrov,” je dejala direktorica podjetniškega sklada in dodala, da so razliko v višini 13 milijonov evrov zagotovila podjetja sama.

Mariborska podžupanja Melita Petelin je povedala, da so spodbudni tudi rezultati programov Start:up Maribor in Invest in Maribor, ki sta po njenem dva izmed ključnih za razvoj Maribora v dinamično regijsko start-up vozlišče.

Najbolj ambiciozne ekipe mariborskih start-upov, ki so bile deležne intenzivnega svetovanja in mentoriranja, po besedah podžupanje načrtujejo, da bodo v prihodnjih dveh letih skupaj ustvarile 197 novih delovnih mest.

Uspešen koncept delovanja enega največjih subjektov inovativnega okolja v Sloveniji je predstavil direktor Tehnološkega parka Ljubljana Iztok Lesjak. Kot primer dobre prakse jih po besedah Lesjaka navajata tudi OECD in EU, zato ga skupaj z znanji, ki smo jih pridobili v dveh desetletjih delovanja, prenašamo v celotno Alpe-Adria regijo.

Med tistimi, ki so podprli konferenco, je tudi koncern Kolektor, ki stalno išče priložnosti za rast, zato svojo ponudbo po besedah člana uprave Valterja Lebana že širijo tudi na področje digitalizacije korporativnega in socialnega okolja.

“To želimo narediti tudi s pomočjo start-up platforme, zato ustanavljamo korporativni sklad, ki bo financiral tehnološke start-upe v zgodnjih razvojnih fazah. Vanj bomo investirali lastna sredstva, v naslednjih letih do dva odstotka prihodkov, višina vložka v posamezno start-up podjetje pa bo odvisna od potenciala in zrelosti poslovnega modela,” je povedal Leban.

V slovensko-angleško podjetje Eurosender, ki je svojo prvo večjo investicijo zaključil prav na lanskem Podimu, je s 300.000 evrov visokim vložkom vstopil nemški zavarovalniški velikan Ergo, je povedal direktor in solastnik Tim Potočnik. Podjetje sicer razvija vodilno evropsko spletno platformo za enostavno in do 70 odstotkov cenejše pošiljanje paketov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.