07:13, pet, 3. Maj

Republika Srbska napovedala tožbo proti ameriškemu podjetju zaradi blokade spletnih strani vlade in predsednika





Predsednik vlade Republike Srbske Radovan Višković je danes napovedal, da bodo institucije te entitete BiH tožile ameriško podjetje. Zaradi blokade, ki naj bi bila posledica ameriških sankcij proti predstavnikom entitete, med drugim več dni niso delovale spletne strani vlade in predsednika Republike Srbske, poročajo mediji v BiH.

Spletne strani vlade Republike Srbske so bile po navedbah mreže Radio Slobodna Evropa (RSE) zakupljene pod domeno .net, ki jo je registriralo ameriško podjetje Domain.com LLC iz Arizone.

Višković je v začetku tedna pojasnil, da spletne strani ne delujejo zaradi ameriških sankcij proti predsedniku Republike Srbske Miloradu Dodiku. Na današnjem zasedanju skupščine Republike Srbske pa je dejal, da odvetniki že pripravljajo tožbo.

“Pripravljamo tožbo proti družbi, ki je brez napovedi, brez pojasnila ali brez dopisa, da nam da dan ali več dni, prenehala nuditi storitve, ki smo jih plačali do konca februarja 2025. Vložili bomo tožbo. Na žalost jo moramo vložiti v ZDA, na njihovih sodiščih,” je dejal po poročanju portala Fokus.ba.

Zaradi blokade so prešli z domene .net na srbsko domeno .rs

V začetku tedna so sicer težavo rešili tako, da so na spletnih straneh predsednika entitete in vlade z domene .net prešli na srbsko domeno .rs. Na domeno Srbije so prešli tudi uradni elektronski naslovi institucij entitete. Višković je sicer napovedal, da bodo do konca tedna delovale vse uradne spletne strani institucij vlade Republike Srbske. “Imamo več kot 3000 spletnih strani, ki jih moramo prestaviti na srbsko domeno,” je pojasnil in poudaril, da niso izgubili niti enega podatka.

Mednarodna podjetja izvajanje sankcij jemljejo resno in zavračajo poslovanje s sankcioniranimi posamezniki ali subjekti

Z veleposlaništva ZDA v BiH so za RSE v sredo sporočili, da odgovorna mednarodna podjetja izvajanje sankcij jemljejo resno in zavračajo poslovanje s sankcioniranimi posamezniki ali subjekti. “Prepovedane so vse transakcije ameriških posameznikov ali podjetij, ki vključujejo premoženje sankcioniranih oseb ali podjetij ali jim koristijo,” so še pojasnili.

Sankcije so bile uvedene leta 2022 proti Dodiku, nato še proti njegovima otrokoma in nekaterim podjetjem

ZDA so že leta 2022 uvedle sankcije proti Dodiku, češ da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža daytonski mirovni sporazum. Oktobra so sankcije uvedle še proti njegovima otrokoma Igorju in Gorici Dodik, ki naj bi bila vpletena v njegove politične in gospodarske posle, pa tudi proti štirim podjetjem, ki naj bi prejemala državno pomoč Republike Srbske s prednostno obravnavo, ker so v lasti Dodikove družine.

Letos dodatne sankcije: od prepovedi potovanj v ZDA do zaplembe premoženja

Sankcije, ki zajemajo prepoved potovanj v ZDA, prepoved poslovanja z osebami pod sankcijami in zaplembo premoženja v ZDA pa je Washington letos poleti uvedel še proti premierju Viškoviću, predsedniku skupščine Republike Srbske Nenadu Stevandiću, članici predsedstva Bosne in Hercegovine Željki Cvijanović in pravosodnemu ministru Milošu Bukeljeviću.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.