16:13, čet, 16. Maj

Roman Jerala zaskrbljen, ali bo Slovenija jeseni dobila najboljše cepivo in ali ga bo dovolj





Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, je sporočil rezultate trenutnih študij o najnovejšem cepivu, ki so jih predstavili na Biontechu.

Zapisal je: “Ta trenutek najučinkovitejše cepivo na živalih zelo dobro zaščiti pred različico BA.4 in BA.5, kar kaže prednosti hitrega prilagajanja tehnologije mRNA. Odločitev, ali ga bomo imeli na razpolago jeseni, je v rokah EMA in FDA oz. držav (ZDA, EU).”  V Slovenskih novicah poročajo, da Jerala opaža, da je v EU premalo aktivnosti za razvoj prilagojenih cepiv. To pa pomeni, da v Sloveniji jeseni ne bi dobili boljših cepiv.

Prvo cepivo je testirano na ljudeh

Jerala je sicer zadovoljen s trenutnimi študijami o zadnjem izdelanem cepivo. To naj bi dobro ščitilo pred različico BA.5.  Slovenske novice poročajo, da je Jerala pojasnil, da je cepivo še vedno delovalao na omikron in BA.5 boljše. Gre za cepivo proti omikronu, testirali so ga že na ljudeh, Pfizer pa je predstavil rezultate komisiji FDA. Jerala upa, da bo na voljo jeseni vsaj v omejenih količinah.

Drugo cepivo deluje na vse različice, niso pa ga (še) testirali na ljudeh

Kar pa se tiče drugega cepiva, ki je prilagojeno na BA.5, pa pravi, da to deluje na vse različice in da gre trenutno za najboljše cepivo, ki bo kot najboljše veljajo tudi jeseni.  Jerala pravi, da tega cepiva še niso testirali na ljudeh in da bi lahko prilagojeno cepivo v nekaj mesecih lahko proizvedli. če testiranja na ljudeh ne bi bilo treba narediti. Pravi še, poročajo Slovenske novice, da podobno delajo za gripo. Strokovnjaki namreč napovejo, kateri sevi gripe bodo, potem pa naredijo mešanico inaktiviranih virusov brez testiranja. Po njegovem mnenju je tako zdaj ključna odločitev FDA in EMA, katere vrste testiranj bodo zahtevali.

Bo v Slovenijo to cepivo prišlo?

Skrbi pa ga, ali bo dovolj tega cepiva prišlo do Slovenije. Sam je dejal, pišejo Slovenske novice, da pri EU ni zaznal kakršne koli aktivnosti podpiranja razvoja prilagojenih cepiv. Zdi se mu, da je Evropska komisija dokaj pasivna in da samo sledi ZDA. Verjame, da bodo proizvajalci cepiva želeli to prodati tudi v EU, “vendar je vprašanje, koliko najboljšega cepiva bo na voljo jeseni, ko se bo nevarnost okužb z začetkom šolskega leta in bolj hladnim delom leta še dodatno povečevala.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.