17:24, pet, 26. Apr

Rozman protestno bral ustavo na Trgu Republike: Sodišče postopek ustavilo





Večer poroča, da je sodišče ustavilo prekrškovni postopek, ki so ga junija lani policisti uvedli proti umetniku Andreju Rozmanu, ko je protestno bral ustavo pred državnim zborom.

Tedaj so mu izdali globo v višini 333,83 evra. Vzrok? Neupoštevanje zakonitega ukrepa uradne osebe. Kot v nadaljevanju poroča Večer, so mu očitali, da je kršil 22. člen zakona o varstvu javnega reda in miru.


“Sodišče je presodilo, da je pravica do zbiranja in združevanja ena od temeljnih ustavnih pravic, ki jo je storilec manifestiral na način, da je pred parlamentom mirno bral Ustavo RS, s svojim ravnanjem pa parlamenta ni ogrožal, prav tako pa ni ogrožal drugih ljudi,”
so zapisali v Pravni mreži za varstvo demokracije na Twitterju.


Kot poroča Večer je Rozman preko Pravne mreže za varstvo demokracije (PMVD) vložil zahtevo za sodno varstvo, okrajno sodišče v Ljubljani pa je pred mesecem dni sklenilo, da je šlo za prekršek neznatnega pomena, zato so ga ustavili.

Za Večer je Anuška Podvršič iz PMVD dejala, da so z odločitvijo sodišča zadovoljni, saj je sodišče poudarilo pomen pravice do javnega zbiranja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.