11:07, tor, 14. Maj

Ruska vojska krepi napade na vzhodu in jugu Ukrajine





Po poročanju tujih medijev se ruska vojska umika iz Kijeva, ob tem pa krepi napade na vzhodu in jugu Ukrajine. Ukrajinska vojska pa v Kijevu vse bolj utrjuje svoje položaje.

Ruske sile so se umaknile z letališča Hostomel

Na vzhodu in jugu Ukrajine Rusija obstreljuje mesta, odvijajo se tudi srditi spopadi. Britanske obveščevalne službe sporočajo, da ukrajinska vojska v spopadih v bližini glavnega mesta Kijev ruske sile potiska nazaj.Zazvezla naj bi že več vasi in postopno napreduje proti mestu. zavarovala je tudi ključno pot v vzhodnem Harkovu, navaja včerajšnje poročilo britanskega obrambnega ministrstva, poroča BBC. Ministrstvo je še dodalo, da naj bi se ruske sile umaknile z letališča Hostomel. Hostomel je majhno, toda strateško pomembno letališče. Pred vojno je bilo v njem najpomembnejše ukrajinsko mednarodno tovorno letališče in ključna vojaška letalska baza.

Rusija prevzema nadzor nad mestom Izjum in bombardira druga mesta na vzhodu

Moskva je torej začela preusmerjati svojo pozornost s prestolnice in severa Ukrajine ter poskuša obkoliti ukrajinske sile na vzhodu države. Ruska vojska se pomika proti jugu, prevzema nadzor nad mestom Izjum in bombardira več mest na vzhodu, poroča BBC.

Zračni napadi na Mariupolj in  Harkov

Ruske sile so včeraj izvedle zračne napade na mesti Mariupolj in Harkov, je za rusko televizijo dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Oleksij Arestovič. Ruska vojska je napadla tudi mesto Černigiv severovzhodno od Kijeva. Sovražnik poskuša spremeniti Černigiv v drugi Mariupolj, je opozoril Arestovič. Generalštab ukrajinske vojske je danes sporočil, da se ruske enote umikajo tudi z območja okoli nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu in s sosednjih območij v Belorusiji. Očitno naj bi jih premestili v rusko regijo Belgorod, da bi od tam napredovali do Harkova, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bučo zavzeli ukrajinski vojaki, v množičnih grobovih pokopali skoraj 300 ljudi

V Buči, mestu severozahodno od Kijeva, ki so ga zavzeli ukrajinski vojaki, so v eni od ulic našli trupla najmanj 20 moških v civilnih oblačilih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eden od moških je imel zvezane roke, trupla pa so bila raztresena na več sto metrih. Župan tega mesta, kjer so potekali srditi boji, Anatolij Fedoruk je za AFP izjavil, da so v “množičnem grobišču” morali pokopati skoraj 300 ljudi. “V Buči smo v množičnih grobiščih pokopali že 280 ljudi”, ker tega ni bilo mogoče storiti na treh pokopališčih v občini, je dejal.
Vir: sta

(Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com)

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.