06:49, pet, 17. Maj

Ruški letni oder letos že v 15. izvedbi





V Rušah se bo v četrtek začel 14. festival Letni oder Ruše. Osrednje prizorišče bo tudi tokrat v starem odprtem gledališču ob vznožju Pohorja, pestro dogajanje pa bo vnovič v središču kraja. V desetih dneh se bodo na festivalu zvrstili koncerti, predstave in razstave, že 12. doslej pa znova tradicionalni festival Kantfest.

letni-oder-spr-ss

Ruško naravno letno gledališče Pod goroj je bilo ob vznožju Pohorja zgrajeno leta 1932. Domačini so ga hitro vzeli za svojega in je od nekdaj služilo kot središče kulturnega dogajanja v kraju in bližnji okolici.

Zadnjih nekaj let vsak konec avgusta gosti festival, ki v ta kraj z nekoč močnim industrijskim značajem prinaša bogato kulturno ponudbo. Dogajanje bo letos potekalo vse do zadnjega dne avgusta, glavni oder pa bo še enkrat več ponujal zanimive koncerte in gledališke predstave.

Med drugim bodo nastopili Reporter Milan, Muff in Ana Pupedan, Tadej Toš, Prljavo kazalište, Katalena in še nekateri, znova bodo oživele Pohorske pravljice za otroke in odrasle. Dopoldne bo oder namenjen otrokom, že tretje leto zapored pa bo za ulično festivalsko vzdušje na ruških ulicah skrbelo ulično gledališče. Za vse tiste, ki si bodo želeli ogledati lepote Ruš, bo poskrbljen voden izlet po poteh znanih Rušanov.

V paviljonu v parku sredi Ruš bo potekal festival kantavtorstva Kantfest, ki letos praznuje 12. leto obstoja. Predstavili bodo tako izbor mladih, še neuveljavljenih kantavtorjev kot starih mačkov tega žanra. Strokovna žirija bo tudi letos najboljšim podelila bronasto, srebrno in zlato kanto 2014.

“Iskrena želja ustvarjalcev festivala je, da prireditev postane osrednji dogodek vseh Rušanov, da prikliče na plano vse, kar se ustvarjalnega in kakovostnega skriva v tem kraju ter da so vsaj v teh dnevih Rušani ponosni, da so Rušani in da se v užitku in ustvarjanju družimo,” je pred začetkom Letnega odra Ruše povedal Boštjan Lesjak iz društva Cezam, ki prireja festival z več kot 250 nastopajočimi.

Kot je dodal, bo več kot polovica vseh dogodkov brezplačna, predstave v letnem gledališču in koncerti v okviru Kantfesta pa bodo brezplačne za otroke do sedmega leta in invalide, ostali pa lahko vstopnice kupijo že vse od 2. avgusta na prodajnih mestih v Cezamu, v mariborskem Europarku, pa tudi na prizorišču uro pred pričetkom dogodka.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.