06:51, tor, 7. Maj

S kolesom po Mariboru od spomenika do spomenika





Umetnostna galerija Maribor (UGM) v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo tudi letos pripravlja umetniško zaznamovane poletne kolesarske poti. V juliju in avgustu bodo organizirali pet popoldanskih kolesarjenj po Mariboru, na katerih bodo odkrivali mariborske javne spomenike in umetniške intervencije.

slika je simbolična
slika je simbolična

Vsaka kolesarska pot bo posvečena določeni temi. Danes začenjajo s sklopom Forma viva Maribor, čez teden dni bodo rdeča nit javni spomeniki, posvečeni vojnam. Kasneje bodo sledili spomeniki znanih osebnosti, umetniške sledi v mestu do konca 19. stoletja in umetniške sledi v mestu v 20. in 21. stoletju.

Takšna kolesarjenja izvajajo v UGM že več let. “Začeli smo jih sočasno s postopnim popisovanjem umetnosti v javnem prostoru v Mariboru. Posamezne popisane in raziskane sklope – Forma viva, spomeniki posvečeni vojnam, spomeniki znanih osebnosti … – smo tekom preteklih nekaj let postopoma izdali v obliki priročnih zloženk z zemljevidom in označenimi točkami javne plastike v mestu. Ob tem smo pripravljali kolesarjenja, ki pa smo jih lani prvič zastavili čez vse poletje. Zaradi velikega zanimanja letos program nadaljujemo,” je za STA pojasnil Jure Kirbiš iz galerije.

Kolesarska vodenja so večplastna. “Na eni strani gre za spoznavanje predvsem Mariborčanov z umetnostjo, ki jih v mestu obdaja, a velikokrat morda ravno zaradi svoje samoumevnosti v prostoru ostane neopažena. Meščanom omogočijo, da se z deli ponovno spoznajo in poglobijo odnos in razumevanje umetnosti v javnem prostoru,” je povedal Kirbiš.

Velik pomen posvečajo tudi varnosti v prometu, saj kolesarje spremlja predstavnik Mariborske kolesarske mreže, ki nudi nasvete o preventivni varnostni opremi ter varni uporabi kolesarskih poti.

Zanimanja za udeležbo je veliko. “Ob vsakem izmed štirih lanskih kolesarjenj se je zbralo okoli 30 ljudi, kar je še obvladljivo število. Ob dobri udeležbi pa nas je predvsem prepričalo iskreno navdušenje in zanimanje udeležencev kolesarjenj. Kolesarjem se porajajo številna vprašanja, običajno potek posameznih kolesarjenj celo podaljšamo,” je povedal Kirbiš.

Največ kolesarjev je Mariborčanom, ki pa se jim včasih pridružijo njihovi gostje od drugod. “Čeprav so kolesarjenja primarno namenjena prav Mariborčanom, si vsekakor želimo večjo udeležbo turistov, a zaenkrat še nismo uspeli razviti ustrezne strategije za primerno turistično promocijo,” je dodal Kirbiš.

Zbirno mesto je pred UGM na Strossmayerjevi 6, udeležba je brezplačna.

Vir: STA

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.