06:15, pon, 6. Maj

S kurentovim skokom na Budini začetek pustnih opravil





Na domačiji drugega princa karnevala Matevža Zokija na Budini pri Ptuju so tudi letos natanko ob polnoči uradno začeli s pustnimi opravili na Ptuju. Prav sinoči so si kurenti po tradiciji prvič nadeli zvonce, s katerimi so zaplesali ob ognju, s tem pa začeli svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

kurentov skok na budini (2)

Dogodek na Budini poleg obiskovalcev ne glede na mrzlo noč je že po tradiciji pospremilo tudi več sto kurentov, ki so tako na svoj način uradno odprli pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči pa je skočil prvi kurent in glasno zazvonil, sledili pa so mu še ostali.

unnamed (4)

Pustne norčije na Ptujskem se bodo tako vrstile vse do pokopa pusta 17. februarja, najbolj zgoščeno pa bo zlasti od 7. februarja dalje, ko bo v najstarejšem slovenskem mestu potekalo letošnje že 55. Kurentovanje. Že na uvodni dan bo potekal najštevilčnejši prikaz avtohtonih pustnih mask v Srednji Evropi, takrat pa bo za nekaj dni župan Miran Senčar mestno oblast predal princu karnevala Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu.

Vrhunec letošnjega Kurentovanja bo znova mednarodna povorka na pustno nedeljo, 15. februarja. Organizatorji takrat na največji pustno-karnevalski prireditvi v Sloveniji in širši regiji pričakujejo več 10.000 obiskovalcev.

Skupno na več kot 100 prireditvah javnega pomena, ki bodo letos stale okoli 170.000 evrov mestnega in sponzorskega denarja, organizatorji pričakujejo okoli 10.000 aktivnih udeležencev iz petih držav ter vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.