13:09, pet, 3. Maj

Šestan opozarja, da je na terenu dovolj ljudi, prostovoljci naj se najavijo in prijavijo v posebni aplikaciji





Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je izpostavil, da je na terenu dovolj prostovoljcev. Ob vladinem razglasu, da je ponedeljek, 14. avgust, dela prost dan in hkrati dan solidarnosti, ki ga ljudje lahko izkoristijo tako, da gredo na prizadeta poplavna območja, pa je dejal, da ni ravno najbolj primeren.

Srečko Šestan je v pogovoru na Valu 202 še poudaril, da je nemogoče, da bi vsi v ponedeljek pomagali na prizadetih območjih. Ljudje, ki želijo pomagati, lahko to, po njegovih besedah, naredijo tudi drugače.

Naj se prijavijo v posebno aplikacijo, da bo bolj organizirano

Meni, da je na terenu že preveč ljudi, to pa ni dobro iz varnostnega vidika, je izpostavil na Valu 202. Portal MMC še povzema pogovor s poveljnikom Civilne zaščite, v katerem Šestan posebej izpostavlja, da naj se organizirane skupina prijavijo v posebni aplikaciji. Ta je namenjena prav temu, da so skupine na terenu čim boljše organizirane in usklajene z vsemi drugimi.

Razporediti se je treba tako, da ne bo preveč ljudi na enem mestu

Povedal je, da je že prišlo do nesreč, tako naj bi bilo tudi v sredo, ko naj bi se zgodila nesreča po poti nekih prostovoljcev. Portal MMC še povzema, da Šestan razume, da bi radi vsi pomagali, a da je treba razumeti tudi pripadnike civilne zaščite in občine. Tako je podal primer, da če bi prišlo v neko majhno občino 500 prostovoljcev, jih najprej niti ne bi mogli kam dati, nato pa bi dejansko lahko bili ti tudi v nevarnosti zaradi plazov, vode, ki se še ni umaknila v struge, blata in morebitnih električnih vodnikov na tleh.

Vladin ukrep je po njegovem neprimeren

Opozarja, da ne želijo zapirati območja. Obenem pa ocenjuje vladin ukrep po dnevu solidarnosti, ko naj bi v čim večjem številu odšli pomagati na prizadeta območja, kot nepriljuden ali neprimeren ukrep.  Pravi, da bi morali zapreti območje leta 2007 v Železnikih, pa tega niso naredili. Na Krasu lani ni bilo mogoče zapreti območja. Zdaj imajo ravno preko komunikacije na aplikaciji omogočeno, da organizirane skupine napotijo tja, kjer so potrebne, ne pa da gredo te na območje, kjer je že dovolj ljudi. Sama aplikacija je sicer narejena tako, da sprva razvršča organizirane skupine, posamezniki pa bodo prišli na vrsto kasneje. Več TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.