15:12, pet, 26. Apr

Skupni prihodki države od davkov in socialnih prispevkov so se lani povečali





V javne blagajne se jih je steklo skupaj 20 milijard evrov, kar je 13 odstotkov več kot leto prej. Davčni prihodki in socialni prispevki so se povečali v vseh glavnih kategorijah, ugotavljajo na državnem statističnem uradu.

Prilivi od davkov so se lani povečali z 9,7 milijarde evrov na 11,2 milijarde, od socialnih prispevkov pa so se povečali z 8,1 milijarde evrov na 8,7 milijarde, so sporočili s statističnega urada.

Med vsemi davčnimi prihodki so se v letu 2021 glede na leto 2020 najbolj zvišali prihodki od davkov na dohodek in premoženje. Ti so znašali 4,4 milijarde evrov oz. 19,7 odstotkov več kot leto prej. Znotraj tega je bila rast najizrazitejša pri davkih od dohodka pravnih oseb, ti so znašali 1,3 milijarde evrov oz. 38,1 odstotka več kot leta 2020. Davek od dohodka posameznikov ali gospodinjstev (tj. dohodnina) je obsegal 2,8 milijarde evrov oz. 15 odstotkov več.

Prihodki od davkov na proizvodnjo in uvoz so znašali 6,8 milijarde evrov, kar je 15 odstotkov več kot leto prej, so še zapisali statistiki.

Od kategorij socialnih prispevkov so se v letu 2021 najbolj povečali socialni prispevki gospodinjstev, ki so znašali 5,4 milijarde evrov in so bili tako na letni ravni višji za 7,6 odstotka. Prav tako so se povečali socialni prispevki delodajalcev, in sicer za 9,6 odstotka. Znašali so 3,3 milijarde evrov.

Delež vseh davčnih prihodkov v BDP je lani znašal 21,6 odstotka in je bil za 1,7 odstotne točke višji kot leto prej. Takrat je dosegel najnižjo vrednost po letu 1995, so še zapisali na statističnem uradu.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.