18:21, pet, 26. Apr

Slovenija se je pridružila globalni akciji za odpravo raka materničnega vratu





Slovenija se je danes pridružila akciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odpravo raka materničnega vratu. Države bodo zavezanost akciji izrazile z osvetlitvijo vsaj ene svoje kulturne znamenitosti s turkizno barvo, ki simbolizira to bolezen. Pri nas bosta zvečer turkizno osvetljena Blejski grad in Mesarski most v Ljubljani.

VIR: pixabay.com

Da bi dosegli odpravo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, naj v naslednjem desetletju dosežejo 90-odstotno precepljenost proti humanim papilomavirusom (HPV) in 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu, ki jo je Slovenija s programom Zora že dosegla, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Cilj akcije pod okriljem WHO je tudi, da bi bilo 90 odstotkov žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu deležnih ustreznega zdravljenja, kar je naša država prav tako že dosegla. Zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko po navedbah NIJZ Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspelo odpraviti rak materničnega vratu.

Okužba s HPV je sicer največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Slovenija na dobri poti k eliminaciji raka materničnega vratu

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana danes virtualno poteka tudi tradicionalni, že deseti izobraževalni dan presejalnega programa Zora. Od uvedbe tega programa Slovenija beleži kar 50-odstotni upad števila novih primerov bolnic z rakom materničnega vratu in se tako uvršča med evropske države z nizko pojavnostjo tega raka. Minister za zdravje Tomaž Gantar dosežke Zore vidi kot izjemen uspeh, saj je bila v preteklosti Slovenija ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka, so sporočili z onkološkega inštituta. Slovenski strokovnjaki ocenjujejo, da je Slovenija na dobri poti k eliminaciji raka materničnega vratu. “Zaradi izjemnih rezultatov programa Zora in vse večje precepljenosti proti HPV bomo morda med prvimi v Evropi, ki bomo ta cilj uspeli doseči,” je izpostavila vodja programa Zora Urška Ivanuš. To meni tudi vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sloveniji Aiga Rurane. Po njenih besedah je to Sloveniji uspelo zaradi nenehnih prizadevanj in dolgoletnega zavzetega dela številnih zdravstvenih delavcev v Sloveniji, večstranskega partnerstva in nenehne zavezanosti vlade.

Upajo, da trenutno stanje pandemije ne bo pomembneje vplivalo na izvajanje preventivnih programov

Mednarodna mreža za odkrivanje raka v času epidemije covida-19 poroča o začasni prekinitvi programov presajenja raka v 88 odstotkih držav po svetu in prekinitvi cepljenja proti HPV v več kot 70 odstotkih držav. “Ponosni smo, da je Sloveniji ob vseh ovirah in kljub kratki spomladanski prekinitvi obeh preventivnih programov uspelo obdržati visoko pregledanost žensk v programu Zora ter prejšnjim letom primerljivo stopnjo precepljenosti deklic proti HPV,” je izpostavil Mario Poljak z ljubljanskega inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Upa tudi, da trenutno stanje pandemije ne bo pomembneje vplivalo na izvajanje preventivnih programov, saj bi zamujeno zelo težko nadoknadili. To bi, kot je opozoril Poljak, lahko privedlo do povišanja pojavnosti edinega raka, ki ga je možno eliminirati.

Nacionalni presejalni program Zora poteka od leta 2003. “V preteklosti je bilo breme raka materničnega vratu v Sloveniji med največjimi v Evropi, v zadnjih letih pa se Slovenija z incidenčno stopnjo okoli sedem na 100.000 žensk in umrljivostjo dve na 100.000 žensk uvršča med države z najmanjšim bremenom tega raka,” so poudarili na NIJZ. Pri ženskah, ki redno hodijo na presejalne preglede, je kar od 70 do 90 odstotkov manjša verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu, so pojasnili na NIJZ. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.