20:57, sob, 27. Apr

Snaga bo brezplačno zbirala nevarne odpadke





V javnem podjetju Snaga bodo ta četrtek, 13.4.2017, po mestnih četrteh in krajevnih skupnosti MO Maribor, s pomično zbiralnico brezplačno zbirali nevarne odpadke. Občani bodo lahko odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih, odvrgli v omenjene pomične zbiralnike.

V Snagi te akcije izvajajo dvakrat letno, tudi jeseni. Za stalne uporabnike je predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico brezplačna. Urnik zbiralnice so objavili na njihovi spletni strani, uporabniki pa so ga prejeli z zadnjo položnico. Prejeli pa bodo ga tudi s položnico v začetku maja.

 

VIR: Snaga
VIR: Snaga

Količina odpadkov raste

Iz Snage so sporočili, da so lani v spomladanski in jesenski akciji zbrali kar 60 ton nevarnih odpadkov, medtem ko so leto prej zbrali dve toni manj. Podatki kažejo na rast količin nevarnih odpadkov, ki nastajajo v vsakem domu. Opozarjajo pa, da tovrstni odpadki pomenijo grožnjo okolju, zato da je z njimi potrebno ravnati odgovorno.

Liter odpadnega olja, ki je nevarni odpadek in pogosto pristane kar v odtoku, lahko onesnaži do tisoč litrov pitne vode, to pa je količina, ki jo povprečni Evropejec porabi v petih dneh,” poudarjajo v mariborski Snagi in dodajajo, da z ločenim zbiranjem in obdelavo nevarnih odpadkov ohranjamo naravne vire, ki so omejeni, ter poskrbimo za zaključen krog ravnanja z odpadki, v katerem se ti vračajo v procese v obliki sekundarnih surovin.

Celoletno zbiranje

Nevarne odpadke lahko sicer uporabniki vse leto predajajo na zbirnih centrih. Za večino vrst je predaja odpadkov brezplačna, saj je to že vključeno v ceno, ki jo uporabniki poravnajo z mesečno položnico. Prav tako je v ceno vključena tudi predaja nevarnih odpadkov v pomično zbiralnico, ki bo na poti po Mariboru do konca maja.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.