09:10, sob, 27. Apr

Snaga prevzela Piramido





Občinsko komunalno podjetje Snaga Maribor je danes začelo urejati vinograd na mariborski Piramidi, ki je po stečaju družbe Vinag ostal brez oskrbnika. S stečajno upraviteljico Vinaga Brigito Kraljič je Snaga podpisala pogodbo do jeseni, mariborska občina pa medtem čaka na zakup zemljišč od republiškega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

Zajeta slika

“Snaga je vesela, da je Mestna občina Maribor prevzela pobudo za ureditev oziroma reševanje vinogradov na Piramidi,” je povedala Petra Hercog iz tega podjetja.

Na delo so se danes odpravili štirje uslužbenci Snage in se najprej lotili košnje trave. “V sklop nujnih vzdrževalnih del, ki jih bo zdaj v vinogradih opravljala Snaga, sodi tudi škropljenje, pletje trsov, popravilo dotrajanih žičnih armatur in podobno,” je pojasnila. “Vinograd je v razmeroma slabem stanju.”

V skladu s pogodbo, ki so jo v četrtek podpisali s stečajno upraviteljico Vinaga, ima Snaga vinograd v upravljanju do vključno letošnje trgatve. Tako bo grozdje še obrala, zaenkrat pa ni znano, kje ga bo predelala in kaj bo naredila z vinom. Prav tako niso znane finančne podrobnosti sklenjene pogodbe.

Nekdanji mariborski vinarski ponos Vinag je pristal v stečaju v začetku aprila, a že prej so se vrstile kritike na račun slabega vzdrževanja 4,8 hektarja velikega vinograda na Piramidi, ki predstavlja pomemben del vedute mesta. Skozi njega vodi sprehajalna pot iz Mestnega parka do kapelice in arheološkega najdišča na vrhu griča.

Vinograd leži na zemljiščih v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki jih ima Vinag v večletnem zakupu. “Cilj tega reševanja je oblikovanje mestnega vinograda, ki bi bil v ponos temu mestu in bi bil turistična atrakcija po vzoru nekaterih evropskih mest, na primer Stuttgarta,” je v današnji izjavi za javnost povedal direktor mariborske mestne uprave Marko Žula.

Po njegovih besedah so se dogovorili, da vinograd zaenkrat ostane v zakupu Vinaga, obdeluje pa ga Snaga. V naslednji fazi naj bi sklad razpisal nov postopek za zakup teh zemljišč, na katerega se bo prijavila občina oziroma posebej v ta namen ustanovljena zadruga. “To še razčiščujemo. V izdelavi je elaborat, ki bo pokazal, kaj je bolj gospodarno,” je pojasnil.

Na ta način naj bi občina zakupila vinograd na Piramidi za daljše obdobje, predvidoma nekaj manj kot 30 let. Nov razpis pričakujejo jeseni.

Vzporedno naj bi tekli tudi postopki za prenos zemljišč v občinsko last, za kar so si na mariborski občini začeli prizadevati že lani, a sklad doslej tej rešitvi ni bil naklonjen, saj jih je občina želela prevzeti brezplačno. “Pristojni občinski urad je medtem nekoliko modificiral svojo argumentacijo in pripravil nove pravne podlage. Upamo, da smo sklad prepričali v to,” je pojasnil Žula.

Občina poskuša rešiti tudi Vinagovo klet v središču mesta, ki velja za eno največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi. “V primeru, da bodo klet, ki je v stečajni masi, prodajali po posameznih delih, bo občina zainteresirana za protokolarni del, kjer so stari sodi,” je povedal Žula. Celotne kleti občina po njegovih besedah ne bi mogla kupiti, bi pa naj že obstajala dva interesenta, ki se zanimata za njen nakup.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.