02:29, čet, 16. Maj

Snaga z vrtci ustvarila lastno slaščičarno





Snaga je v letošnjem šolskem letu pripravila nabor natečajev, ki so namenjeni vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, vsi pa sledijo cilju mlade usmeriti v razmišljanje o odgovornem ravnanju z odpadki. V vrtcih so otroci oblikovali in ustvarjali eko torte iz odpadnih materialov, postavili pa smo jih pred izziv, da pripravijo takšne torte, ki bodo tudi na videz okusne in slastne. Na natečaj se je prijavilo 39 vrtcev oziroma njihovih enot iz vseh občin, kjer Snaga opravlja gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki.

Najboljse tri eko torte

Ocenjevalno komisijo so sodelujoči postavili pred velik izziv, saj je vsaka torta nekaj posebnega. Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali predstavniki sodelujočih občin, Snage in slaščičarka, je izbrala tri torte, ki so po kreativnosti uporabe odpadnih materialov, izgledu, stabilnosti in pričarani slastnosti izstopale. Najbolj slastne eko torte so oblikovali v vrtcu Pikapolonica v občini Starše, v enoti Najdihojca vrtca Pobrežje in v enoti Cesta zmage vrtca Jadvige Golež. Otroke teh enot, njihove starše in vzgojiteljice bodo nagradili z ogledom predstave Dogodivščine Vile Maline, ki se ji bo pridružil tudi njihov Duško, sicer pa bodo vsi sodelujoči prejeli priznanje in zahvalo za sodelovanje.

Izbor najboljših eko tort je potekal tik pred pričetkom evropskega tedna zmanjševanja količin odpadkov, ki ga vsako leto obeležujemo med 21. in 29. novembrom. V povprečju posameznik ustvari približno 350 kilogramov odpadkov letno. S ponovno uporabo materialov lahko količine zmanjšujemo, kar so dokazale tudi vse ustvarjene eko torte.
Ker verjamejo, da so številne ideje otrok, kako materiale ponovno uporabiti, inspiracija tudi za odrasle, so se odločili, da bodo vse v natečaju sodelujoče eko torte razstavili v času trajanja evropskega tedna zmanjševanja količin odpadkov v mariborskem nakupovalnem središču Qlandia.

Eko slaščičarna bo obiskovalce tega nakupovalnega centra razveseljevala med 25. novembrom in 5. decembrom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.