14:13, pon, 6. Maj

ŠOUM pomaga prizadetim zaradi žleda





Z delom danes začenja študentska delovna brigada Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Študenti bodo do 27. julija v Čepovanu in Lokovcu na Trnovsko-Banjški planoti pomagali pri obnovi nekaterih objektov in ureditvi pomembnejših poti, večji del pomoči pa bo obsegal odpravo posledic nedavnega žledoloma.

getfoto2

Letošnje študentske delovne akcije, ki jo je ŠOUM pripravil že 16. leto, se udeležuje 40 študentov. Le-ti bodo s svojim prostovoljnim delom pomagali domačinom pri odpravljanju posledic žledoloma, urejanju pešpoti, pri vzdrževanju kulturnega doma, barvanju otroških igral ter urejanju okolice medgeneracijskega doma, ki ga upravlja Mladinski center Nova Gorica.

Kot je za STA povedal svetovalec za odnose z javnostmi ŠOUM Dejan Spital, bodo študentom pri delu pomagali usposobljeni gozdarji, saj je delo v gozdu po žledolomu lahko tudi nevarno. Izvedba letošnje mladinske delovne brigade poteka v sodelovanju z novogoriško mestno občino in Mladinskim centrom Nova Gorica.

“Vsako leto se odločamo za lokacijo nove delovne brigade potem, ko ugotovimo, katere so demografsko ogrožene regije in če se je v preteklem letu tam zgodila kakšna naravna nesreča. Tako smo se torej odločili za pomoč krajanom v Čepovanu in Lokovcu, saj je te kraje prizadel žledolom v začetku letošnjega leta,” je povedal Spital.

Število letošnjih udeležencev je nekoliko manjše od prejšnjih let, je še poudaril Spital. Vzroke za to vidi v menjavi generacij, prav tako pa je deset dni sredi poletja kar dolga doba, ki si je ne morejo privoščiti prav vsi zainteresirani študentje. Zato nekateri pridejo le za nekaj dni, med udeleženci pa so občasno tudi že zaposleni nekdanji udeleženci mladinskih delovnih brigad ŠOUM, tako da se število udeležencev vedno dvigne na več kot 50.

Mariborski študenti si želijo, da bi s svojim zgledom prostovoljnega dela spodbudili študente tudi drugih slovenskih univerz, da bi jih posnemali in ob manjših pripravili tudi večje prostovoljne delovne akcije.

Študentska delovna brigada ima sicer že bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu. Teta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v Osilnici ob Kolpi, zaledju slovenske Istre, Bohorju nad Senovim, Velikih Laščah v kraju Krvava Peč, krajevni skupnosti Gradin, na Obretanovem na Koroškem, v Kozjem, Vipavi, v občini Grad na Goričkem, občini Žužemberk, občinah Solčava in Luče ter lani v Radečah.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.