20:26, sob, 4. Maj

Spodbudna novica: Število registriranih brezposelnih se je marca vnovič znižalo





Število registriranih brezposelnih se je marca vnovič znižalo. Ob koncu minulega meseca se je spustilo na 46.877, kar je 5,7 odstotka manj kot februarja in 6,9 odstotka manj kot marca lani, je danes sporočil Zavod RS za zaposlovanje. Brezposelnost je tako blizu rekordno nizke ravni iz lanskega septembra, ko je bilo uradno brez dela 45.999 oseb.

Marca se je v evidenco na novo prijavilo 4292 brezposelnih oseb, 8,3 odstotka manj kot februarja in 0,7 odstotka manj kot marca 2023. Med novoprijavljenimi je bilo 1695 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 806 presežnih delavcev, 46 brezposelnih zaradi stečajev in 400 iskalcev prve zaposlitve.

Na novo prijavljenih po izteku zaposlitve za določen čas je bilo v primerjavi s predhodnim mesecem manj za 13,5 odstotka, presežnih delavcev za 20,5 odstotka in brezposelnih zaradi stečajev za 48,9 odstotka. Iskalcev prve zaposlitve se je na drugi strani prijavilo za 4,4 odstotka več.

V primerjavi z lanskim marcem se je medtem na novo prijavilo 7,8 odstotka več presežnih delavcev in 91,7 odstotka več stečajnikov, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je prijavilo za 10,2 odstotka manj, iskalcev prve zaposlitve pa za 2,7 odstotka manj.

Med brezposelnimi, ki so se marca prijavili na zavodu, prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in v dejavnosti trgovina; vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Od 7131 brezposelnih oseb, ki jih je zavod marca odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5078 oseb, kar je 7,9 odstotka več kot februarja in 2,9 odstotka manj kot v lanskem marcu.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev in komercialnih zastopnikov za prodajo.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.