09:27, pon, 6. Maj

Spor zaradi selitve centra za transfuzijo





Pri gradnji mariborskega urgentnega centra se nekoliko zatika, ker so težave s selitvijo centra za transfuzijsko medicino. Želeli so ga preseliti v zgradbo stare pralnice, a univerza v to ni privolila. Glavnino transfuzijske dejavnosti bodo zato preselili na kliniko za ginekologijo in tam po zagotovilih direktorja Gregorja Pivca nemoteno delali.

Center za transfuzijsko medicino, ki se nahaja v kleti sedanjega urgentnega bloka, morajo preseliti, ker je treba ojačati temelje stavbe, v kateri se bo nahajal bodoči urgentni center. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Gregor Pivec, se je zapletlo, ker Univerza v Mariboru ni dovolila selitve v zgradbo stare pralnice bolnišnice, ki je zadnjih deset let v upravljanju univerze.

UKC Maribor

Po besedah Pivca so ti prostori od začetka tega leta prazni. Univerza jim je ponudila le del prostorov, kar pa je po trditvah Pivca premalo za normalno izvajanje transfuzijske dejavnosti in krvodajalstva.

Rektor univerze Danijel Rebolj po drugi strani pravi, da prostori niso prazni, ampak jih redno uporablja medicinska fakulteta, med drugim za vaje iz anatomije, za kar ravno zaradi možnosti uporabe stare pralnice niso bili predvideni prostori v novi stavbi medicinske fakultete. V te prostore so pred leti vložili milijon evrov, zato jih ne želijo izgubiti.

“En del prostorov pa je dejansko prazen in tega smo tudi ponudili v uporabo,” je povedal Rebolj. Glede domnevno premajhne površine prostorov pa je povedal: “Mi lahko ponudimo le to, kar lahko ponudimo, da naši procesi normalno tečejo. Ta objekt je nenazadnje namenjen izobraževanju.”

Ker niso dosegli soglasja, bodo v UKC Maribor glavnino centra za transfuzijsko dejavnost predvidoma do konca prihodnjega tedna preselili v zgornje nadstropje klinike za ginekologijo. Po potrebi bodo krvodajalske dejavnosti preselili še v bolnišnici na Ptuju in v Murski Soboti. Na novih lokacijah naj bi delovali predvidoma do konca tega leta.

Pivec zagotavlja, da bosta transfuzijska dejavnost in krvodajalstvo kljub selitvi potekali nemoteno, zato javnost poziva, da se zaradi tega ne vznemirja. Prav tako je mnenja, da zaradi tega ne bo zastojev v projektu izgradnje urgentnega centra, ki ga morajo zavoljo evropskih sredstev zgraditi do konca letošnjega leta.

Zaradi prekrižanih načrtov za selitev centra za transfuzijsko medicino v zgradbo stare pralnice naj bi določena dela zaostajala za približno mesec dni od načrtovanega, a izvajalci del po besedah Pivca pravijo, da je mogoče ta zaostanek nadoknaditi.

Novi urgentni center bo za 13,3 milijona evrov zgradilo podjetje GH Holding. Sklep o oddaji javnega naročila je po številnih zapletih postal pravnomočen z 9. januarjem, pogodbo pa je konec januarja podpisal takratni začasni minister za zdravje Karl Erjavec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.