06:17, pon, 6. Maj

Startup leta 2014 je podjetje OOG





V okviru podjetniške konference Podim so včeraj za zmagovalca tekmovanja Startup leta 2014 razglasili podjetje OOG. Slednje je razvilo pametni merilnik vode v steklenički ali plastenki H2O-Pal za optimalno hidracijo telesa. Priznanje za najbolje spisan poslovni načrt je medtem prejelo podjetje Enoljse.

getfoto2 (12)

Podjetje OOG pod vodstvom direktorja Igorja Marjanoviča razvija tehnološke patente, ki so usmerjeni v izboljšanje zdravja in kakovosti življenja. Ena izmed njihovih inovacij je pametni merilnik tekočine v steklenički ali plastenki H2O-Pal, ki prek povezave Bluetooth z aplikacijo na pametnem telefonu prikazuje in beleži količino popite vode.

Merilnik je po navedbah organizatorjev tekmovanja inovacija z veliko dodano in uporabno vrednostjo za ljudi, ki skrbijo za zdrav življenjski slog, predvsem pa za bolnike, pri katerih je pomemben nadzor dnevno popite tekočine (sladkorni bolniki, bolniki z okvaro ledvic in podobno).

S produktom H2O-Pal je podjetje vzbudilo veliko zanimanja v tujini, kjer so že stopili v stik s partnerji, kot sta Philips in Panasonic, ki bodo njihov patent uporabljali pri svojih produktih.

Konzorcij Bluetooth Special Interest Group je merilnik H2O-Pal na sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu uvrstil med štiri najbolj inovativne prototipe leta, časnik Finance pa jih je leta 2013 uvrstil med kandidate za izbor Najpodjetniška ideja.

Podjetje je za nagrado prejelo podjetniško usposabljanje centra CEED Slovenija po lastni izbiri in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.

Priznanje za najbolje spisan poslovni načrt je medtem prejelo podjetje Enoljse, ki razvija celovit sistem nadzora fermentacije mošta – EnoMeter. Ta vinogradniku omogoča spremljanje fermentacije prek aplikacije na pametni napravi.

Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 17-članska komisija – sestavljena iz uglednih podjetnikov, investitorjev in predstavnikov podpornega okolja – izbrala med 10 polfinalisti, ki so svoje ideje in poslovne načrte osebno predstavili 24. aprila letos. Izmed deset polfinalistov je nato glavna komisija izbrala pet finalistov, ki so poleg podjetja OOG še Enoljse, ADORA-MED, Geatronik in Sunesis.

Po navedbah organizatorjev se kakovost prispelih poslovnih načrtov iz leta v leto izboljšuje, vse manj je tudi prijav, ki so povsem izven okvira tekmovanja. Letošnji nabor odlikuje izboljšana raven razvitosti produktov, za katere so bili narejeni poslovni načrti. Velika večina jih je že v razvojni fazi prototipa, kar pomeni, da so tudi startup ekipe že vsaj delno formirane in zato tudi bolj kredibilne.

Na tekmovanje, ki letos poteka že sedmič, se je s poslovnim načrtom prijavilo 126 startup podjetij. Tretje leto zaporedoma je tekmovanje na pobudo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo povezano z razpisom P2 pod okriljem Slovenskega podjetniškega sklada, tako da si lahko udeleženci tekmovanja z dobro uvrstitvijo priborijo do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2.

Glavni organizator tekmovanja je Iniciativa Start:up Slovenija, v kateri so povezani subjekti slovenskega inovativnega okolja, soorganizatorja sta ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenski podjetniški sklad, promocijski partner je javna agencija SPIRIT Slovenija. Pri organizaciji tekmovanja in dogodkov sodelujejo tudi številni drugi partnerji podjetniškega ekosistema.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.