03:53, pet, 17. Maj

Število priseljencev močno narašča





Na mednarodni konferenci v Grazu v Avstriji (15.11.2013) so predstavniki slovenskega inštituta sporočili, da se odstotek priseljencev v državo veča – a tega še ne potrjujejo znanstvene raziskave. Trend naraščanja števila priseljencev beležijo tudi v sosednji Avstriji, s pomočjo raziskav.

V Sloveniji še ni bila narejena celovitejša raziskava, ki bi obravnavala potek vključevanja priseljencev, državljanov tretjih držav, na ključnih področjih družbenega življenja in odnos večinskega prebivalstva do njih – oboje pa predstavlja osnovo za načrtovanje celostne integracijske politike in njeno operacionalizacijo. Do sedaj opravljene študije lahko označijo kot parcialne, ker so bile omejene na proučevanje posameznih podskupin državljanov tretjih držav, zlasti žensk, ali pa so se omejile na proučevanje vključevanja priseljencev zgolj na izbranih družbenih področjih.

Poleg preučevanja vključevanja priseljenske populacije (državljanov tretjih držav) na trg delovne sile, ki velja za pomembnejše družbeno področje integracijskega procesa, bomo podrobneje obravnavali proces integracije tudi na nekaterih drugih področjih življenja, ki so bila do sedaj v raziskovanju zapostavljena, npr. na področju zdravstva, šolstva in izobraževanja, na področju stanovanjske politike in področju javne uprave.

Raziskava kot so jo izvedli v sosednji Avstriji, in bo ponudila odgovore na vprašanja, kako poteka integracijski proces državljanov tretjih držav in katere so poglavitne ovire, s katerimi se srečujejo na posameznih družbenih področjih, je razčlenjena na dva dela: na analizo procesov družbenega vključevanja državljanov tretjih držav in analizo odnosa večinskega prebivalstva do državljanov tretjih držav. Le to so podrobno predstavili na mednarodni konferenci v Grazu. Na slovenskem inštitutu pa si prizadevajo, da bi primer dobre prakse lahko vzeli od sosedov.

priseljenci konferenca graz

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.