21:29, ned, 19. Maj

Štirje Slovenci med 200 podpisniki pisma FIS glede podnebnih sprememb, tudi Mariborčan





Več kot 200 smučarjev, med njimi tudi nekatera najbolj zveneča imena ter štirje Slovenci, je pisalo Mednarodni smučarski in deskarski zvezi (Fis) z zahtevo po ukrepih za zajezitev podnebnih sprememb, ki vse bolj ogrožajo zimske športe, poroča britanski Guardian.

V pismu smučarji alpskega in prostega sloga zahtevajo spremembe v trajnostni strategiji krovne zveze za številne zimske discipline z manjšim številom daljših potovanj. Predlagajo tudi zamik začetka sezone na konec novembra (namesto konec oktobra).

“V našem vsakdanu in tudi v našem športu že zdaj doživljamo učinke podnebnih sprememb. Glede na okoliščine se mnenje javnosti vse bolj nagiba proti upravičenosti obstoja našega športa … Zato potrebujemo napredne ukrepe na ravni organizacije. Seznanjeni smo s sedanjimi ukrepi Fisa za trajnost in jih ocenjujemo kot nezadostne,” so športniki zapisali v pismu.

Letošnjo sezono so zaznamovale številne odpovedi tekem

Pismo je sestavil avstrijski smukač Julian Schütter, ki je ambasador nevladne organizacije Protect Our Winters (Zaščitite naše zime, op. STA), med podpisniki pa sta tudi ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin in norveški smučar Aleksander Aamodt Kilde.

Pod pismom so podpisani tudi štirje Slovenci, in sicer smučarji Boštjan Kline, Nejc Naraločnik in Maks Jan Mirnik ter deskar Žiga Erlač.

“Vidimo, da se svet spreminja. To vpliva tudi na naš šport. Želimo si, da bi tudi prihodnje generacije lahko doživele zime in počele, kar počnem jaz,” je za ameriško tiskovno agencijo AP o pismu dejal Kilde.

Letošnjo sezono so zaznamovale številne odpovedi tekem pod okriljem Fisa zaradi pomanjkanja snega. Na to je opozoril tudi ameriški smučar Travis Ganong: “Preprosta resnica je, da brez snega ne moreš smučati. Vsako leto se stanje na tem področju slabša.”

Niso so še odzvali

“Zato želimo spodbuditi našo krovno organizacijo, da postane vodilna na področju boja proti podnebnim spremembam, saj trenutno ne dosega tega … Mislim, da bi bilo treba temeljito pregledati, kaj lahko Fis stori, da se na tem področju izboljša,” je dodal Ganong.

Po poročanju Guardiana se pri Fisu za zdaj še niso odzvali na pismo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.