06:14, ned, 19. Maj

Študija pokazala, kako dolgo določeno cepivo ščiti pred okužbo





Portal slovenskenovice.si poroča, da so v znanstvenem časopisu The Lancet objavili študijo švedskih znanstvenikov z univerze Umea o učinkovitosti cepiv skozi čas.

Raziskavo so opravili na vzorcu 842.974 parih, tako cepljenih kot necepljenih. Vključevala je posameznike, ki so bili cepljenih z dvema odmerkoma AstraZeneca, Moderna in Pfizer.

Kot poroča prej omenjen portal je učinkovitost Pfizerja predvsem padla z 92 odstotkov med 15. in 30. dnevom na le 47 odstotkov med 121. in 180. dnevom po cepljenju. 211. dan niso zaznali razlik v primerjavi z necepljenimi.
Pri cepivu AstraZeneci je učinkovitost hitro padla, 121. dan po cepljenju, znanstveniki po poročanju portala slovenskenovice.si protiteles niso zaznali in tako ni bilo razlike v primerjavi z necepljenimi. In kako je pri Moderni? Tam je učinkovitost držala nekoliko dlje, 181. dan je bila ocenjena na 59 odsotkov.

V študiji so zapisali, da cepivo omogoča ogromno zaščito pred hujšimi zapleti po okužbi z novim koronavirusom, saj učinek proti hujšim potekom ostaja velik tudi devet mesecev kasneje.

Študijo sicer še ni recenzirala stroka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.