10:22, pet, 3. Maj

Svetniki potrdili proračun: Denar za stopnice na Lentu zdaj, za vrtce pa (še) ne





Danes je v Mariboru na urniki 7. izredna seja mestnega sveta MO Maribor, na mizi pa ponovno je proračun.

Že pred samim vsebinskim začetkom seje mestnega sveta se je oglasil Franc Kangler, ki je prosil, da se župan oz. občinska uprava utemelji o predlogu Danijele Šerbinek, kjer bi se več denarja namenilo v krajevne skupnosti.

“Naenkrat se čez noč najde denar za vse, betonske stopnice .. ne pa za krajevne skupnosti, ki jih je v Mariboru veliko, tu leti kritika na vašega podžupana Medveda, ki ste pozabili do kam sega Maribor, vse do avstrijske meje,” je dejal Kangler. Nato ste se z županom malce besedno spopadla. Če želite, da bo proračun sprejet, ne prekinjajte svetnikov, je dejal Kangler Arsenoviču, župan pa mu je odgovoril: “Na vsa vprašanja bomo odgovorili. Potem pa postavite vprašanje.”

Sprašujejo se, zakaj ni denarja za predloge

Kangler je vprašal: “Zakaj mestna občina ni našla denarja za te postavke, ki smo jih poslali?” Arsenovič je pojasnil, da predloga po mnenju strokovnih služb ni mogoče upoštevati: “Imeli smo 4 usklajevanja svetniških skupin. Imeli smo amandmaje pred redno sejo, na redni seji in potem smo tik pred zdajci dobili tega, pri čemer smo seveda upoštevali veliko pobud. So amandmaji, ki jih je vložila gospa Šerbinek, s strani strokovnih služb, bili argumentirani kot takšni, ki jih župan ne more povzet. Sem pa povzel en del tega predloga v višini 150 tisoč evrov.”

“Včeraj smo imeli dolgo, pa precej uspešno usklajevanje, le to kar je prioriteta – vlaganje v vrtce ali v betonske stopnice. Ampak ker je včeraj bilo malo zmedeno, je naša svetniška kolegica, Alenka Iskra, zakaj bi bilo bolje, da se da prednost tem stopnicam, pred vrtci. Pa če bomo potem dodatna sredstva se gre v vrtce. Ne pa najprej v vrtce,” je povedal Igor Jurišič.

Stopnice pred vrtci 

“Gre namreč za dodatna sredstva za vzdrževanje vrtcev, predvidena so bila tudi še višja, za vzdrževanja vrtcev in šol, če bi zmanjšali subvencijo, pa to ni bilo sprejeto, in ker to ni bilo sprejeto, smo seveda iskali dodatne vire, ki so bila že prej namenjena za vzdrževanje vrtcev,” pove Arsenovič.

Alenka Iskra, je v odgovoru Jurišiču med drugim dejala: “Zadeva je sledeča, moj komentar izmed vseh prisotnih na usklajevanju včeraj je bil sledeč, zdi se mi da je amandma župana, ki ga je predlagal smiseln za sprejet, dobimo 150 tisoč evrov za dodatna investicijska sredstva za vrtce, torej smo potem v končnem znesku na 750 tisoč, če se ne motim, za investicijska vzdrževanja vrtcev in 150 za preplastite, hkrati pa je bilo pa iz moje razlaga za razbrati, da pa tudi Lent v Mariboru ni namenjen samo temu ali je lep ali ni lep, ampak je pomemben tudi za turizem. To je bilo izpostavljeno, nisem postavljala letvice prioritet, kaj je bolj pomembno in kaj je manj pomembno.”

Niso proti temu, da se denar nameni NK Mariboru

Večina svetnikov, je danes tudi poudarjala, niso proti temu, da se Nogometnemu klubu Maribor nameni pol milijona evrov. Povedali so, da jim sama po sebi takšna pogodba z NK Maribor ni neprimerna ali sporna, a jim je bilo sporno je dejstvo, da se je do prejšnje seje (30.1.2024) na hitro v proračunu našel denar, medtem ko ni bilo sredstev za vsebine mestnih svetnic in svetnikov, kot na primer obnova dotrajanih vrtcev, ali pa so bili pogojevani s podražitvami. So pa poudarili, da želijo tudi to danes spraviti pod streho.

Večina je povedal tudi, da bo proračun podprla, ker ga mesto potrebuje.

Župana so svetniki pozvali tudi k ugotovitvenem sklepu, s katerim se župan zaveže, da tekom leta, če oz. ko bodo sredstva, da bodo le-ta tudi namenjena za investicijska vzdrževanje vrtcev oz šol.

Danes so svetniki z večino potrdili prvi in drugi amandma župana. Potem so glasovali o amandmaju svetniške skupine Gibanja Svoboda, ki ga za prav tako svetniki potrdili.

Nadaljnje so glasovali še o drugih amandmajih župana, ki so jih prav tako potrdili. Karin Jurše pa je izpostavila, da jo žalosti, da se odloča o tem, ali bodo imeli lepe stopnice ali obnovljene vrtce in ni podprla amandmaja, ki se dotika tega. Franc Kangler je rekel, da se lahko v celoti strinja s tem, kar je povedala Karin Jurše, temveč je v tem amandmaju tudi več vsebin – kot so preplastitve in Ljudski vrt. Če so proti pade 150 tisoč za preplastitve, zato so amandma podprli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.