23:19, pet, 3. Maj

Taksist našel skoraj 12 tisoč evrov. Poglejte, kaj je naredil z denarjem …





Taksist Nikica Rukavina je našel kuverto, v kateri je bilo skoraj 12 tisoč evrov. Izgubil jih je moški, ki ga je pred tem vozil v taksiju.

Pošteni najditelj je kaj kmalu zaradi svoje geste postal junak, ki ga opevajo  hrvaški mediji. Med drugim tako na portalu Jutarnji list pišejo, da je Rukavina našel denar in se zapeljal skoraj 200 km do človeka, ki je ta denar izgubil. Poštenjak pa je pravzaprav 80-odstotni invalid, ki je bil pred štirimi meseci še nezaposlen. Pišejo, da je imel dejansko zdaj možnost najdbo zatajiti in si popraviti finančno situacijo, a se je odločil za pošteno dejanje.

Nujna nočna vožnja stranke

“V sredo, sredi noči me je poklical šef in  mi rekel, da bi moral nujno prepeljati nekoga iz Ogulina do Dubrovnika. Izvedel sem, da je imel prometno nesrečo in da se je moral vrniti domov. Pomembno mu je bilo, da se pridemo na cilj v četrtek ob osmih, človek je bil nekoliko zmeden, verjetno zaradi pomirjeval, skoraj vso pot je prespal,” je za Jutarnji list povedal Rukavina.  V Dubrovniku je stranko pustil in se vrnil nazaj.

V taksiju našel dve zajetni kuverti

Na poti nazaj pa so ga klicali iz centrale in mu povedali, da je stranka izgubila nekaj denarja in sprašuje, ali je taksist mogoče našel kak denar. Na počivališču avtoceste se je ustavil in pregledal avto ter našel na sedežu dve kuverti z dokumenti in denarjem. Dejal je, da je takoj pomislil, da mora nazaj v Dubrovnik. Sporočil je centrali in odpeljal. Ko je moškemu dal kuverti, ta denarja ni preštel, le rekel, da je to to, in Rukavini dal 100 kun.

Slikal denar in sliko poslal šefu

Rukavina je sicer pred predajo slikal denar in šefu poslal sliko. V kuverti je bilo med 60 do 70 bankovcev za 1000 kun, v drugi kuverti pa še preostali denar. ocenjuje, da je bilo okoli 90 tisoč kun. S tem denarjem naj bi moški, ki ga je s taksijem peljal, plačal za delo mojstrom, ki so ta dela izvedli.

Ali je pomislil, da bi denar obdržal?

Vprašali so ga, ali je vsaj za trenutek pomislil, da bi denar obdržal. Odgovoril je, da ne. Da je že pred tem razmišljal, da se lahko zgodi, da kdaj kaj najde, a da je že vnaprej odločen, da kar najde, tudi vrne. Poudaril je, da se ne ve, komu jemlješ, če obdržiš denar, lahko bi šlo celo za življenje. In da ne bi hotel nikomur uničiti življenja, verjame namreč v karmo in da ta vrne, kar daješ.

Pred kratkim je bil še brezposeln in s socialno pomočjo

Rukavina je sicer invalid, težko hodi, dolga leta je bil voznik avtobusov in tovornjakov, ko pa se ni mogel več vzpenjati na ta vozila, je moral prekiniti delo. Iz Italije, kjer je delal, se je vrnil v Karlovac, pristal na socialni pomoči, prijatelj pa mu je ponudil delo taksista.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.