11:32, tor, 19. Mar

Teden mobilnosti v Mariboru prinaša izdelovanje električnih koles in brezplačen avtobus





Mestna občina Maribor bo v evropskem tednu mobilnosti med drugim priredila tekmovanje v izdelavi električnih koles, Pešbus za vodenje otrok v šolo ter akcijo spodbujanja ljudi, da ne hodijo v službo z avtomobilom. Ob dnevu brez avtomobila 21. septembra bo na voljo tudi brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi.

Evropski teden mobilnosti, v katerem bo po napovedih sodelovalo 77 slovenskih občin, bo trajal od 16. do 22. septembra in tokrat poteka pod sloganom Združuj in učinkovito potuj. V Mariboru bodo z dogajanjem pričeli v ponedeljek, ko bodo priredili dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. “Osnovni namen tekmovanja je spodbuditi zanimanje mladih za tehniko, predstaviti nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa ter okrepiti ozaveščenost o učinkoviti rabi energije v prometnem sektorju,” je na današnji novinarski konferenci povedala Katarina Dežan z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri).

mobilnost 1

Osrednji dogodki v okviru evropskega tedna mobilnosti bodo potekali na Trgu svobode in Trgu generala Maistra, kjer bodo del parkirnih mest preuredili v prostor za sprostitev in zabavo. “Motorni promet želimo izriniti iz središča mesta,” je povedal Miha Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.
V okviru projekta Pešbus, ki so ga pilotno izvedli že spomladi, bodo spodbujali otroke in njihove starše, da hodijo v šolo peš. Spremljevalci bodo po vnaprej določeni poti in ob dogovorjenem času “pobirali” otroke in jih vodili do šole.
Odrasle bodo s tekmovanjem za praktične nagrade in zbiranjem kuponov s popusti spodbujali, da za pot v službo uporabijo kolo ali javni prevoz. V akcijo so se zaenkrat vključila občinski podjetji Snaga in Nigrad, uslužbenci občine ter Univerze v Mariboru. “Želimo, da bi občani v čim večji meri koristili trajnostne načine prihoda v službo, saj s tem koristijo svojemu zdravju, hkrati pa prispevajo svoj delež k bolj zdravemu in čistemu okolju,” so izpostavili v Medobčinskem uradu za varstvo okolja in ohranjanje narave, ki je koordinator aktivnosti v okviru tedna mobilnosti.
Prejšnja leta so dogodki potekali tudi na Koroški cesti, a po besedah župana Andreja Fištravca takšne akcije tam niso več potrebne, saj se bo cesta končno prenovila. Kdaj točno se bodo začela dela, ni znal povedati, saj naj bi bilo vse odvisno od časa podpisa pogodbe s pristojnim ministrstvom.
Za ureditev kolesarske povezave ob Koroški cesti so prejeli evropska sredstva, podobno tudi za ureditev kolesarskega in peš nadhoda čez Titovo cesto. Kmalu naj bi se prijavili še na razpis za sredstva za ureditev park&ride sistemov na vstopnih točkah v mesto, v zadnjih letih so uspeli posodobiti vozni park mestnega avtobusnega prometa. “Vzpostavljamo infrastrukturo, ki omogoča ljudem drugačne vzorce obnašanja,” je povedal župan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.