12:12, sob, 27. Apr

To je razlog, zakaj imamo vsaka štiri leta dodaten dan v februarju …





Danes je prav poseben dan, ki se zagotovo ne ponovi vsako leto. 29. februar je namreč le v prestopnih letih. In kaj dejansko pomeni to, da je prestopno?

Prestopno leto je leto, ki ima dodatni dan, 29. februar. Dodatek tega dneva omogoča usklajevanje našega koledarskega sistema s časom, ki ga Zemlja potrebuje, da opravi en obrat okoli sonca. Običajno so vsa leta dolga približno 365 dni. Vendar je dejanski čas enega obrata okoli sonca približno 365 dni, 5 ur, 48 minut in 45 sekund.

Usklajevanje koledarja in dejanskega gibanja Zemlje

Dodajanje dodatnega dne enkrat na štiri leta izenačuje to razliko, tako da se naš koledar ne oddalji preveč od dejanskega gibanja Zemlje. Brez prestopnih let bi se koledarski dogodki, kot so letni časi, sčasoma premikali glede na dejansko gibanje Zemlje, kar bi povzročilo neskladnosti.

Zato imamo prestopna leta – da ohranjamo ravnovesje med našim koledarjem in gibanjem Zemlje ter zagotovimo, da naš časovni sistem ostane natančen.

Tudi rojstni dan osmoljenčkov

Hkrati pa je seveda današnji dan poseben za vse tiste, ki so se rodili na 29. februar in uradno ta dan praznujeo rojstni dan. Osmoljenčkom, kot jih v šali iemnujemo, saj nimajo vsako leto rojstnega dneva, prav iskreno čestitamo in jim želimo veliko lepega. Statistični urad Slovenije po zadnjih podatkih beleži 1.329 osmoljenčkov v Sloveniji, ki pa se jim lahko danes še kdo pridruži, če bo le prijokal na svet.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.