04:35, čet, 16. Maj

Tradicionalno Martinovanje v Rušah





Minulo soboto so v Rušah priredili tradicionalno Martinovanje, ki pa se letos prvič ni začelo pri sodu, ampak na dvorišču Društva upokojencev Ruše. Napolnili so ga obiskovalci, farani, boter, krstni mojster, starešina, godbeniki, mažorete in nenazadnje Frajkinclari.

obiskovalci 2 Foto: BK TV
obiskovalci 2
Foto: BK TV

Martinovanje je ena tistih tradicionalnih prireditev, kjer predstavnike vseh generacij združuje veselje. Tako je bilo tudi letos. Zbrani so spremljali krst mošta, ki je poslej postal vino. T.i. izposojeni presveti je prebral posebne zapovedi. Boter je postal župan Občine Ruše Uroš Razpet.

degustacija po krstu mosta Foto: BK TV
degustacija po krstu mosta
Foto: BK TV

Novo zgodbo Martinovanja pa so premierno zapisali novi organizatorji sicer tradicionalne prireditve, t.j. zaposleni v CEZAMu, ki so k sodelovanju povabili vse vinarje Vinske poti, kmečke žene iz sosednje Občine Selnica ob Dravi ter člane Kluba študentov Ruš, Selnice in Lovrenca (KURS).

presveti, ministrant in staresina Foto: BK TV
presveti, ministrant in staresina
Foto: BK TV

Tako so poskrbeli za medobčinsko in medgeneracijsko povezovanje, kar verjamejo, da je eden temeljev Martinovanja. Drugi pa sta gotovo druženje in zabava, kar običajno spremlja domača glasba. Letos so najprej zaigrali godbeniki, nato so zapeli člani Vokalne skupine Cezam, za svojevrstno popestritev pa so skrbeli Frajkinclari.

Frajkinclari Foto: BK TV
Frajkinclari
Foto: BK TV

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.