07:28, sre, 8. Maj

Trajković preko juda in aikida do kolajne v tekvondoju





Slovenski tekvondojist Ivan Trajković je 29. junija na svetovnem prvenstvu v južnokorejskem kraju Muju osvojil bronasto kolajno v kategoriji do 87 kilogramov. Danes ga je sprejel tudi mariborski župan Andrej Fištravec in v sproščenem pogovoru izvedel marsikaj.

trajkovic, zupan, mom

Trajković je konec junija poskrbel za enega največjih slovenskih uspehov v olimpijskem tekvondoju. Do bronastega odličja je nanizal štiri zmage, premoč je moral priznati le kasnejšemu svetovnemu prvaku, Nemcu Alexandru Bachmannu.

S končnim tretjim mestom je 25-letni slovenski tekmovalec ponovil podvig iz mehiške Pueble izpred štirih let, ko je bil, tedaj še v kategoriji nad 87 kilogramov, prav tako bronast. Trajković je za Slovenijo nastopil na poletnih olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, kjer je osvojil 11. mesto v kategoriji nad 80 kg. V kategoriji nad 87 kg je osvojil srebrno medaljo na evropskem prvenstvu leta 2012 v Manchestru.

Danes se je ekipa, ki jo vodi Kristijan Kovačič, odzvala vabilu mariborskega župana Fištravca, ki se je Trajkoviću v sproščenem pogovoru med drugim tudi zahvalil za velik uspeh in opravljeno delo. Ekipa je županu predstavila trnovo pot do tega uspeha, kaj vse je bilo potrebno storiti, da prideš do svetovne kolajne, Trajković pa je županu tudi razkril, kako je prišel do tega športa.

“Z očetom, ki izhaja iz atletike, prav tako pa se je preizkusil v borilnih športih, sva šla v športno dvorano v Bistrici, saj me je želel vpisati na judo. Bila sva uro prehitra, ampak sem že prvi dan začel z vadbo. Pol leta sem treniral aikido, pa sploh nisem vedel. Bil sem droben, razvil sem se šele v tretjem letniku srednje šole, treniral pa sem tudi nogomet in atletiko. Pri sedmih letih sem se odločil za tekvondo in zdaj sem tukaj,” je županu razložil nekdanji študent matematike Trajković.

Za slednjega zdaj počitka ne bo, saj so vsi njegovi cilji podrejeni olimpijskim igram v Tokiu 2020. Potem ko se Trajkoviću ni uspelo uvrstiti na lanske igre v Riu, ko je brez nastopa ostala celotna slovenska reprezentanca, ima pred očmi le japonski turnir, za katerega je že pripravil dobre temelje. Že v nekaj dneh ga čaka tekma za veliko nagrado, kjer bo znova lovil točke za jakostno lestvico.

Trenutno je uvrščen okrog šestega mesta na jakostni lestvici. Na olimpijski turnir neposredno potuje prvih šest borcev, nato se je na OI mogoče uvrstiti še preko posebnih kvalifikacijskih turnirjev, največ točk pa prinašajo celinska in svetovna prvenstva. Slednje je na sporedu vsaki dve leti, odločilno bo torej leto 2019, ko bo treba na SP v Manchestru znova poseči visoko.

Vir. STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.