12:21, pon, 29. Apr

Turističnega bona iz leta 2020 še vedno niso porabili vsi. Veljavnost pa mu bo kmalu iztekla …





Veljavnost turističnih vavčerjev iz leta 2020 je bila podaljšana do konca junija 2020.

In čeprav je marsikdo že prvo leto ali pa v lanskem letu te turistične bone tudi izkoristil in uporabil za plačilo prenočišča z zajtrkom pri slovenskih ponudnikih, je še vedno nekaj takih, ki turistične bone še niso izkoristili v celoti ali pa v delu. Tako smo vprašali bralce v nedavni anketi na našem portalu, ali so turistične bone že porabili.

Kar 61 odstotkov sodelujočih v anketi ali 342 sodelujočih je odgovorilo, da to še niso storili. 39 odstotkov ali 220 sodelujočih pa je odgovorilo, da so to že naredili.

Namenjen odpravi posledic epidemije v turizmu

Turistični bon ali bon 20 je, kot so zapisali na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije, dobroimetje, ki ga ima vsaka oseba, ki izpolnjuje predpisane pogoje (upravičenec do bona) in ga lahko unovči pri ponudnikih storitev, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, za plačilo opravljenih dovoljenih storitev. Zanj ni treba zaprositi in se ga ne dobi po pošti v fizični obliki. Turistični bon  je namenjen odpravi posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma.

Upravičenec do tega bona pa je oseba, ki je imela stalno prebivališče v Republiki Sloveniji na dan 13. marec 2020. Vrednost dodeljenega turističnega bona je določena. Gre za 200 evrov za osebe, ki so bile na dan 13. marec 2020 polnoletne in tudi vse osebe, ki so do konca leta 2020 dopolnile 18 let. Vse ostale osebe pa so upravičene do vrednosti 50 evrov

Ali lahko bon namesto upravičenca unovči druga oseba?

V zakonu je določena prenosljivost bona med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Ne prenaša se med brati, bratranci, strici, sosedi, sodelavci, prijatelji itd.

Bon se lahko prenese enkrat in v celotni vrednosti

Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave, ki je dostopna na spletni strani FURS.  Prenosnik lahko prenese le celoten bon na upravičenega pridobitelja, ki pa mora izpolnjevati tudi pogoj stalnega prebivališča v RS na dan 13. marec 2020. Pridobitelj bona ne sme prenesti naprej; bon se lahko prenese le enkrat.

Od bona se ne plača dohodnine in bon se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev.

Kdo je ponudnik storitev, pri katerem se lahko unovči turistični  bon?

Poslovni subjekt, ki je na dan unovčenja bona:
– vpisan v Poslovni register Slovenije (PRS) in
– vpisan v Register nastanitvenih obratov (RNO), kot izvajalec dejavnosti nastanitvenega obrata in opravlja katero od dejavnosti po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD):
55.100 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov
55.201 – Počitniški domovi in letovišča
55.202 – Turistične kmetije s sobami
55.203 – Oddajanje zasebnih sob gostom
55.204 – Planinski domovi in mladinska prenočišča
55.209 – Druge nastanitve za krajši čas

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.