06:02, pon, 17. Jun

Turizem v Zrečah in na Rogli lani okreval hitreje od pričakovanj





V družbi Unitur, ki kot hčerinsko podjetje zreškega Uniorja upravlja s smučarskim centrom na Rogli in Termami Zreče, minulo leto ocenjujejo kot poslovno uspešno. Kljub izzivom na globalnem trgu in hudim poplavam v Sloveniji avgusta lani so okrevali hitreje, kot so predvidevale napovedi na evropskem in svetovnem trgu, sporočajo iz podjetja.

Kot je vodstvo Uniturja zapisalo v letnem poročilu, so že lani dosegli praktično polno okrevanje po pandemiji covida-19, kar kaže na močno pozicijo njihovih centrov tako na slovenskem kot na globalnem trgu.

V letu 2023 so tako ustvarili 26,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, s čimer so načrte presegli za desetino. Ob koncu leta so se veselili nekaj manj kot 800.000 evrov čistega dobička, ki je bil za polovico višji od tistega leto pred tem.

Skupaj so lani v svojih namestitvenih zmogljivostih v Zrečah in na Rogli ustvarili 188.890 nočitev, kar je 2,6 odstotka več kot leto prej. Število tujih gostov se je povečalo skoraj za četrtino, tako da so lani v skupnem obsegu nočitev ti predstavljali že 36 odstotkov. Največjo rast so realizirali na trgih Nemčije, držav nekdanje Jugoslavije, Madžarske in Italije.

Dobra zasedenosti hotelov

Skupna zasedenost hotelskih zmogljivosti glede na število postelj je bila lani 49-odstotna, od tega na Rogli 35-odstotna in v Termah Zreče 69-odstotna. Pri tem jim je uspelo iztrženo ceno za nočitev povečati za skoraj sedem odstotkov.

Uspešno so poslovali tudi v času zimske sezone, saj so v prvih treh mesecih lanskega leta presegli vse zastavljene načrte in realizacijo preteklih let. Nekoliko jim je še boljše rezultate pokvarila lanska vremenska ujma, avgust namreč na Rogli običajno velja za najbolj obiskan poletni mesec.

Poleg ciljno usmerjenih prodajnih in marketinških aktivnosti v obeh centrih je na uspešno poslovanje Term pozitivno vplival še zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, saj so zaradi tega rehabilitirali 500 pacientov več kot v letu prej.

Tik pred koncem leta so na Rogli slovesno odprli Park Mašinžaga. Gre za enega od državno sofinanciranih projektov, s katerim se usmerjajo v razvoj športne in doživljajske ponudbe na prostem v vseh letnih časih. Vrednost projekta je znašala 12,5 milijona evrov, od tega je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport prispevalo osem milijonov evrov nepovratnih sredstev. Največja pridobitev projekta je nova šestsedežnica.

Skupaj z omenjenim projektom so sicer v podjetju z nekaj več kot 320 zaposlenimi lani za investicije namenili dobrih 14,3 milijona evrov, od tega skoraj štiri milijone evrov v gradbene objekte in 10,3 milijona evrov v opremo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.