05:51, sre, 8. Maj

UGM izgubila bitko za prostore na Trgu Leona Štuklja





Umetnostna galerija Maribor (UGM) je, kot kaže, izgubila bitko za prostore v stavbi nekdanje SDK na Trgu Leona Štuklja.

Petkov sestanek s predstavniki ministrstev za kulturo in za zdravje ni prinesel drugačne odločitve od te, da bo v stavbi dobil mesto dispečerski center za nujno medicinsko pomoč.

Stavba nekdanje SDK, kamor se je želela preseliti UGM. (FOTO: STA)
Stavba nekdanje SDK, kamor se je želela preseliti UGM.
(FOTO: STA)

Mariborska občina in UGM sta sestanek sklicali z namenom, da bi dodatno premislili o presenetljivi selitvi načrtovanega dispečerskega centra v objekt, kamor se je sprva želela preseliti galerija. Sestanek je potekal v petek v Ljubljani, na njem pa so bili po navedbah direktorice UGM Brede Kolar Sluga med drugim prisotni ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, minister za kulturo Anton Peršak in mariborski župan Andrej Fištravec.

Dispečerski center konec jeseni

“Z velikim obžalovanjem sporočamo, da petkov sestanek o umestitvi UGM v prostore nekdanje SDK na Trgu Leona Štuklja ni bil uspešen,” je danes sporočila Kolar Sluga. Da je zdaj dokončno potrjeno, da bo tam dispečerski center, so za STA potrdili tudi na ministrstvu za zdravje. Delovati bo začel predvidoma konec letošnje jeseni.

Direktorica UGM meni, da je odločitev slaba za trajnostni razvoj Maribora. “Umestitev dispečerskega centra v manjši del izpraznjene stavbe v samem mestnem središču je izredno slaba poteza. O taki potezi ne bi smeli niti razmišljati, kaj šele, da bo zdaj uresničena,” je ocenila.

Občina miri: To je morda le začasna rešitev

Selitev UGM v nove prostore, na katere čaka že več desetletij, je zdaj po njenih besedah ponovno na ničelni točki. “Ker se procesi v vzdušju Kafke ponavljajo že deset let, predsednika vlade in župana Mestne občine Maribor ponovno pozivamo, da določita odgovorne nosilce projekta, ki bodo imeli kompetence in odgovornost projekt pripeljati do zaključka. Prelaganje odgovornosti, sprenevedanja in izčrpavanja sredstev in kadra se morajo zaključiti, a jasno je tudi, da rešitev ne bo mogoča, vse dokler ne bo infrastrukturni projekt UGM razumljen in obravnavan kot infrastrukturni projekt državnega pomena, kar je za projekt takšnega obsega in pomena tudi edino logično,” je še dodala.

Direktorice UGM Brede Kolar Sluga  (FOTO: STA)
Direktorica UGM Brede Kolar Sluga
(FOTO: STA)

Na mariborski občini mirijo, da je to morda le začasna rešitev. “Ministrstvo za zdravje nadaljuje z umeščanjem dispečerskega centra v prostore SDK, vendar je bilo hkrati poudarjeno, da zaradi velikega izkazanega javnega lokalnega interesa za to lokacijo ne bodo vztrajali, da je to zadnja lokacija za njihov klicni center. Istočasno se bo lahko nadaljevalo umeščanje UGM v prostore SDK, saj je od sedaj do de facto začetka gradbenih del za umetnostno galerijo potrebno postoriti še veliko,” so pojasnili.

Pred selitvijo potrebno rešiti še financiranje projekta

Med drugim je potrebno pred morebitno selitvijo UGM rešiti vprašanje financiranja projekta, saj občina za to nima denarja. “Ravno zaradi te časovne dinamike je bil sklenjen kompromis, to je tudi dovolj časa, da se poiščejo in pripravijo primerni alternativni prostori za dispečerski center,” so še dodali na občini.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.