03:56, čet, 16. Maj

UKC Maribor anesteziologom obljubil dodatek in nove zaposlitve





V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so zdravnikom na anesteziološkem oddelku, kjer je zaradi pomanjkanja anesteziologov začelo prihajati celo do odpovedi operacij, ponudili 20 odstotkov dodatnega plačila za povečan obseg dela, hkrati pa napovedali nove zaposlitve. Z ukrepi so seznanili tako pristojno ministrico kot svet zavoda.

foto: sta
foto: sta

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je ob robu današnjega odprtja novega urgentnega centra ponovil, da so na težave na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine že dlje časa opozarjali in prosili za večje število specializacij s tega področja. Letos so se težave poglobile zaradi ene redne upokojitve, dveh odhodov v tujino in enega smrtnega primera.

Nastali položaj dolgoročno rešujejo s pozivom Zdravniški zbornici Slovenije za razpis več novih specializacij ter s poskusom pospešitve nostrifikacij licenc za tujce. “Radi bi zaposlili tri dodatne anesteziologe specialiste iz tujine,” je pojasnil.

Kratkoročno pa Pivec zagato rešuje s ponudbo za 20 odstotkov dodatnega plačila zdravnikom na tem oddelku zaradi dodatnega obsega dela. “To je vse, kar mi zakon omogoča,” je poudaril. Razmišljajo tudi o reorganizaciji oddelka z dvema enotama, od katere bi ena predstavljala intenzivno terapijo, ter povezovanju s kliničnimi centri v Ljubljani, Zagrebu in Gradcu.

Z ukrepi je seznanil ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki je pred dnevi odredila izredni strokovni nadzor na omenjenem oddelku ter od Pivca zahtevala poročilo, ki ji ga je ta v sredo, dan pred iztekom roka, tudi poslal.

“Smatram, da so ti kratkoročni ukrepi ustrezni, bo pa seveda treba nadaljevati. Kar je ministrstvo že storilo, je to, da je zahtevalo večje število specializacij iz anesteziologije za UKC Maribor,” je za medije povedala ministrica. “Dolgoročno gledano pa bo seveda treba prilagoditi in v sistemski zakonodaji ustrezno urediti tudi načrt ter načrtovanje potreb po kadrih v zdravstvu in sistem specializacij, da bi res vsi izvajalci imeli dovolj kadra,” je dodala.

Soglasje k predlaganim ukrepom na anesteziologiji je na včerajšnji seji dal tudi svet zavoda UKC Maribor. Ob tem je naložil vodstvu kliničnega centra, da sproži potrebne aktivnosti za spremembo zakonodaje na področju specializacij, da bodo na primer specializanti za določeno obdobje obvezani ostati v bolnišnici, kjer so se usposabljali.

Svet zavoda je ob tem tudi zavrnil očitke, ki so se pojavili v medijih, da je pomanjkanje anesteziologov v Mariboru posledica varčevanja znotraj kliničnega centra. Predsednik sveta zavoda Bogdan Čepič je poudaril, da imata škarje in platno v rokah zdravniška zbornica in stroka, ne pa vodstvo zavoda. “Problem ni od danes, ampak tli že dlje časa. Takšni problemi se nam lahko pojavijo tudi drugje, pa tudi nobena druga bolnišnica v Sloveniji ni imuna na takšne izpade,” je dejal.

V UKC Maribor se je ta problem že lani pokazal na kardiologiji, po besedah Pivca pa lahko kmalu izbruhne tudi na patologiji. Ključen problem vidi Pivec v tem, da so pred leti vodstvom zdravstvenih zavodov odvzeli pravico odločanja o specializacijah in jo predali zdravniški zbornici. Ta ima sicer po ocenah Pivca že nekoliko več posluha za UKC Maribor, saj mu je letos odobrila kar osem novih specializantov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.