21:45, pon, 25. Sep

Umetnostna galerija Maribor šteje 60 let





60 let od ustanovitve Umetnostne galerije v Mariboru je jubilej, ki ponuja priložnost za vpogled v nastajanje zbirke moderne umetnosti ene izmed osrednjih slovenskih umetnostnih ustanov.Umetnostna galerija Maribor (UGM) je svoja vrata odprla februarja 1954.

Razstava z naslovom 60! Panorama, ki jo je odprl minister za kulturo Uroš Grilc, je prva v nizu dogodkov ob jubileju galerije, ki je svoja vrata odprla februarja 1954.

unnamed (7)

Razstava, ki bo na ogled do novembra, je po navedbah kustosinje Nadje Gnamuš zasnovana na dveh izhodiščih. Opredeliti želi izstopajoče poteze in značaj zbirke ter ob tem v retrospektivnem pogledu prepoznati trenutke, ki najdejo svoje reinterpretacije tudi v sodobnosti. UGM je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 5000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti.

Po spodletelem poskusu, da bi nove prostore dobili v času Evropske prestolnice kulture (EPK) v letu 2012, ko se je novo UGM najprej načrtovalo na Lentu, nato pa v razvpitem kulturnem središču Maks na Studencih, je vodstvo galerije v zadnjem času okrepilo prizadevanja za selitev galerije v stavbo Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) na Trgu Leona Štuklja.

Obenem občina zagovarja prenovo sedanjih galerijskih prostorov na Strossmayerjevi ulici, kar so v preteklosti že poskusili, a naleteli na težave z zakonitostmi varstva kulturne dediščine. A tako za prvo kot za drugo rešitev ni sredstev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav