04:02, pon, 20. Maj

Uvedba omrežnine za kanalizacijo sprejeta





Mariborski mestni svetniki so danes naposled le sprejeli odlok o načinu opravljanja javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode.

Na današnjem nadaljevanju 16. redne seje Mestnega sveta Mestne občine Maribor (MOM) so svetniki v drugem banju  s 17 glasovi za in 15 proti sprejeli odlok o načinu opravljanja javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode.

FOTO: STA
FOTO: STA

Odlok med drugim uvaja omrežnino za kanalizacijo, predvideva pa tudi tako imenovani “davek na dež”, a so svetniki nanj izglasovali dvoletni moratorij. Sicer pa sprejeti odlok pomeni podlago za zaračunavanje omrežnine, neuradno naj bi na gospodinjstvo tako znašala 3,88 evra. Na občini tako računajo, da bi iz tega naslova v proračun nateklo okrog 150.000 evrov mesečno.

25 odstotne subvencije ne bo

Svetniška skupina SD je medtem kot pomoč pri uvedbi omrežnine predlagala delno subvencijo s strani občine. »Prehod na uvedbo omrežnine bi bil s subvencijo lažji,« je dejal Matej Žmavc, ki je predlagal 25 odstotno subvencioniranje, a svetniki tega niso sprejeli.

V opoziciji so ob tem še opozorili, da naj bi omenjeni odlok vseboval kršitev osnovnih človekovih pravic, saj v primeru neplačevanja položnic, kot sankcijo predvideva odklop pitne vode. Župan Andrej Fištravec pa je to zavrnil – dejal  je, da svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer širi »krivo vero« in zagotovil da »pitna voda nikomur ne bo odklopljena«.

Višja denarna pomoč ob rojstvu otroka

Sicer pa so mestni svetniki med drugim danes sprejeli tudi Pravilnik o spremembi Pravilnika o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v MOM. Starši bodo za novorojenčka tako po novem prejeli 130 evrov bruto zneska, ki ne bo obdavčen (pred tem je pomoč znašala 105 evrov – op. p.). Sicer pa je ta znesek v primerjavi z drugimi občinami po mnenju nekaterih svetnikov še zmeraj relativno nizek  – druge občine v povprečju za omenjeno pomoč namenijo 280 evrov. »Glede na socialno stisko, ki jo mlade družine v Mariboru doživljajo, to vseeno ni tako veliko,« pa je ob zvišanju pomoči za 25 evrov dejala svetnica SD Mateja Dover Emeršič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.