00:03, tor, 16. Jul

V Fištravčevem taboru o zvišanju povprečnine in nekaterih protikandidatih

Vse kaže, da bolj kot se predvolilna kampanja bliža koncu, ostrejša postaja. Tako so danes v taboru aktualnega župana Maribora, Andreja Fištravca, ob predstavitvi nekaterih članov liste in dvigu povprečnine, z besedami streljali proti nekaterim županovim protikandidatom na prihajajočih lokalnih volitvah.

Lista župana Andreja Fištravca
Lista župana Andreja Fištravca

“Novica, da bo vlada v prihodnjem letu povišala povprečnino za približno 20 evrov je zelo dobra novica za vse slovenske občine. Na primeru Maribora to pomeni približno 2 dodatna milijona evrov v občinski proračun, a treba je upoštevati, da bo zaradi novega izračuna Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) prilivov v proračun iz tega naslova za približno milijon manj, kar pomeni, da bomo za milijon v plusu. V prihodnjem mandatu bo veliko lažje vladati, saj je v tem mandatu župan Fištravec poplačal vse odprte dolgove, ki so nastali zaradi nespametnih potez bivših županov. Ostaja le še izplačilo za žičniško infrastrukturo, ki je prav tako ‘dediščina’ bivšega župana”, je vzpodbudno novico za Mestno občino Maribor obelodanil podžupan Pelko. Nato pa se je obregnil ob zapis na družbenem omrežju nekdanjega župana Franca Kanglerja.
“Bivši župan Franc Kangler je na facebooku objavil zelo nespametno in škodljivo izjavo, in sicer, da se na Kitajsko več ne bo hodilo, pač se se bo hodilo v Bruselj, od koder bo pripeljal evropski denar. Razumem, da se v času volilne kampanje izreče marsikaj, vendar za mesto in za državo škodljive izjave so vsekakor nedopustne. Da nekdo, ki je že bil župan Maribora in se za to mesto ponovno poteguje, postavi drugo največje gospodarstvo na svetu v tako negativen kontekst, je nesprejemljivo. Kitajska je največja gospodarska partnerica Slovenije izven EU in kljub temu, da gre za izjavo bivšega župana Kanglerja, ki sicer nikoli ne bo več župan tega mesta, so takšne izjave škodljive tako za Maribor, kot za Slovenijo. Kar pa se tiče Bruslja, ki ga očitno bivši župan postavlja v kontekst primerjave s Kitajsko, je treba poudariti, da se je od njegovih časov do danes vse skupaj bistveno spremenilo. V časih, ko je župan še bil Kangler, je potoval v Bruselj na predavajnja vodstev drugih evropskih občin, ki so predavala o svojih dobrih praksah drugim. Zdaj je situacija popolonoma nasprotna, saj je Maribor v vlogi tistih, ki svoje primere dobre prakse predstavljamo drugim. Nekoč je bil Kangler slušatelj, danes pa je dr. Fištravec predavatelj. Če bi se tako bivši župan Kangler lansko leto udeležil dogodka Open Days v Bruslju, bi mu o dobrih praksah predaval mariborski župan dr. Andrej Fištravec. Tu je bistvena in očitna razlika med enim in drugim. Ni namreč enako, če si učitelj ali če si učenec,” je nestrinjanje s Kanglerjevim zapisom izrazil Pelko.

Ob tem je Boštjan Zagorac, kandidat za mestni svet dodal, da se na teh volitvah premalo pozornosti posveča listam. “Kolikor opažam, smo verjetno edina lista, ki nagovarja volivce kot lista in ne zgolj kot županski kandidat. Pomembno za resnega županskega kandidata pa se mi zdi, da je stabilen. Gre namreč za izredno pomembno funkcijo, zato se čudim, da se je eden izmed kandidatov, ki ga določeni mediji umetno dvigujejo, že utrudil. Po dveh tednih kampanje bi morali kandidati biti na vrhuncu pripravljenosti, saj s tem tudi pokažejo, v kakšni kondiciji so za vodenje mesta. Vendar pa opažam, da je v Mariboru tudi kandidat, ki se je že izognil kar štirim soočenjem,” je zaključil Zagorac. Podžupan Pelko ga je nato še nekoliko dopolnil: “Ob tem bi dodal, da je pri vseh kandidatih, še posebej pa seveda pri županskih, zelo pomembna psihična stabilnost. Sicer je res nenavadno, da se o tem sploh pogovarjamo med volilno kampanjo, ampak iz medijev lahko razberemo, da imajo nekateri kandidati na osnovi svojih preteklih nenavadnih dejanj s tem velike težave. Kot mestni svetnik sem župana dr. Fištravca aktivno spremljal skozi celoten mandat, ki je bil zelo turbolenten. Župan je imel zelo težko delo v mestnem svetu, a nikoli ni izgubil živcev. Prišlo je celo do situacije, ko je večina mestnih svetnikov hotela županu protipravno odvzeti županski mandat. To je bilo zelo stresno obdobje, a vendar je dr. Fištravec to prenesel zelo mirno. Tako kot se od pravega župana tudi spodobi. Izjemno pomembno je, da volivci izberejo psihično stabilnega kandidata za župana. V nasprotnem primeru se lahko zgodi to, kar se je zgodilo na predsedniških volitvah v ZDA, to pa bi pomenila 4 izgubljena leta, kar si Maribor ne zasluži.”

Besedo so dobili še nekateri člani liste, ki so povedali, da jih je k pristopu nagovorilo dosedanje delo župana, ki je kljub slabim izhodiščem naredil veliko in se po mnenju kandidatke za mestni svet, Klavdije Hötzl, posvečal tudi mlajši populaciji, kar jo je še posebej navdušilo. Upokojenec Milan Hmelak je dodal, da politiko redno spremlja in v županu Fištravcu je videl človeka, ki je skozi pretekli mandat dobro vozil, čeprav je bila pot zelo težka. “Zato sem se z veseljem pridružil njegovi listi, kjer sedaj kandidiram za mestni svet,” je zaključil Hmelak. Z njim se je strinjal tudi Milenko Granulić, ki je prav tako upokojenec in opravlja funkcijo predsednika sveta MČ Nova vas. “V tej vlogi sem vsakodnevno spremljal delo župana Fištravca in iz prve roke lahko povem, da je imel posluh za mestne četrti in krajevne skupnosti, seveda znotraj finančnih zmožnosti. Na zadnjih volitvah, sem na njegovi listi kandidiral le za svet MČ Nova vas, zdaj pa sem se, zaradi dobrih izkušenj z županom, odločil kandidirati tudi za mestni svet,” je še dodal Granulić.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.